bingo!

Assalamualaikum..
erm, tade apa menarik nak share..
err nak bagitau, ASU (ain shams univ) dah nak adakan mid year exam next week!
mid year exam next week! miD yeEr ExaM neXt WeEk! MID YEAR EXAM NEXT WEEK!
sile cuak! sile study!
hukhuk..

baru je blaja almost a month..tup tup nak mid year! kalo mid sem tadelah nak angina pectoris. sebab secara ‘physiology’nya (normalnya), mid year exam besenya bulan 1. time nak cuti winter (cuti..oh bestnye) alasan ASU, tak dengar sangat. ada kaitan dengan h1n1 eh? ke apa? sebab tak berapa dengar masa prof tu explain.

persediaan diri?
not so well prepared!
apa perlu buat?
be prepared!
permintaan terakhir?
do pray for me, and us!

hukhuk...takot. selama ni memang ada je quiz, dan memang aku amek remeh bila prof cakap quiz. sebab marks tade di carry tuk final exam. jadi baca cincai-cincai pon boleh (bad side of me). bole jawab tu tadelah. hikhik. tapi bolelah nak survive sikit bagi ada idea nak jawab quiz.

hurm kalo ma abah tahu, mahu tak mengamuk ni? mati mati!

ritu ma abah pesan siap-siap. tanak dah dengar laz minit study! (peselam – pstuan study laz minit)
abah siap tanya kenapa marks final 2nd year RENDAH SANGAT! (LOWEST among dak teganu)
huh. abah tahu la marks aku. ni la susah bila penaja tahu result. adoii (eh eh, mestila derang nak tahu, penat-penat bagi duit, takkan nak biar je, ape la ko ni lukpi, itu pun takle pikir)

okla, cakap banyak tak guna. masa sangat berkurang.
sebelum berpisah, nak share satu cerita. baru jumpa time blog walking. best sangat!
setiap siri mesti ada nasihat. dan banyak kut boleh dipraktikkan bila dah k*wen nanti haha.
seriyes! sedap sangat! nih aku copy cikit dari dia punya part menarik bagi aku, yang lain, baca sendiri. nanti aku letak link ok!

*********************************************

“Ridhu..” panggil Madihah lembut.

Apa la Ridhu ni. Dah la tengok cite ala-ala zaman napoleon, pastu sikitla punya kusyuk. Wife yang sikit punya cantik.. erkk..? okay, Ridhu pernah cakap dia cantik hari tu..hurm wife yang baik punya terlentok sebelah dia pon tak hirau.

“Ridhu..” Madi panggil lagi.

“Hurm.. You nak apa, Madi?” jawab Ridhu sambil usap kepala Madi yang dah elok je landing atas riba dia.

“Have u fall in love before?”

Ridhu pandang Madi sekilas.
“Ni soalan syllabus mana keluar tiba-tiba ni Madi?”soal Ridhu. Kali ni dah tak usap dah kepala Madi, diketuk perlahan.

“Apa ni, main ketuk-ketuk kepala orang? Tak sayang bini ke?”rungut Madihah.

Ridhu tersenyum. She love talking very much!
“Sayang la. Ingat orang tak sayang bini ke?”

Madihah cuma tersengih. Eleh Ridhu ni, usik sikit pon nak sentap ke.
“I tanya tadi, you tak jawab lagi,”ujar Madi lembut.

Ridhu tarik nafas dalam. Dihembus perlahan.
“Never.”

Ringkas jawapan Ridhu, tapi bermakna.
“Iye ke, Ridhu?”soal Madihah nakal.

Ridhu tarik hidung Madihah.
“Ouch” Madihah terjerit kecil sambil usap hidung yang baru lepas kena tarik. Sakit jugak la.
“Tu denda sebab meragui statement I.”

“Kenapa never?”

“You, Madi?”soalan Madihah dibiarkan tak bersambut.

“Tak juga. Same. Never.”

“Haa. Cakap orang. Dia pon sama. I pon nak tanya la. Kenapa never? Jangan kata you tak minat lelaki. Risau i.”

Madihah dah tergelak besar.

“Entahla. I just feel that it’s not proper. Maksud I, I tak minat la semua tu. Having a boyfriend, out for a date, holding hands..semua-semua tu topup sebelah kiri yang dah sedia banyak je. And I don’t think that people yang buat semua tu atas tiket cinta. Bagi I, semua tu nafsu je.”

“What makes you think in that way, Madi?”

“Learn from people around me. Makes me scared. And I do have think, if at the moment im going out for a date, holding hands, suddenly Izrail tarik nyawa I, sia-sia mak bertarung nyawa lahirkan I, sebab at the end, I didn’t do something good yang boleh ringankan mak kat akhirat, but I do burden her with my fault. Nanti mesti Tuhan akan soal mak kenapa tak boleh didik I jadi muslim. Semua salah tu nanti akan jatuh kat bahu mak, dengan abah,”tutur Madihah perlahan.

“I’m proud of you, Madi. You tahu tak apa yang I rasa sekarang? I’m really grateful to have you as my wife.”

“Grateful?”

“Yeah. Being a husband, it is full of responsibility. Apa saja perlakuan you, I yang tanggung. Just now you cakap, semua salah tu jadi beban kat bahu mak dengan abah. Dan once I terima nikah you, semua beban tu dah jadi kat bahu i. That’s why orang cakap tanggungjawab ayah lepas bila anak perempuan dah get married. But people todays didn’t understand the meaning of tanggungjawab yang lepas. Dia orang ingat,tanggungjawab tu dalam konteks bagi makan pakai.Tapi yang sebenarnya, tanggungjawab tu means, orang yang akan tanggung dan soal jawab dengan Tuhan nanti segala perlakuan isteri atau anak.”

Madihah terkesima. Macam dengar rancangan Halaqah. Baru hari ni, dia belajar sikit lagi pasal Ahmad Ridhuan.

No wonder abah really trusts him.

“That’s why I’m really grateful to have you as my wife. Tak banyak I nak kena lentur you. I just hope that we can topup each other. Mana I salah, you boleh tegur. Doesn’t mean that I’m a husband, I had perfect enough. You kena ingat tu. I pun manusia. I bukan nabi yang maksum. Selagi you rasa tindakan I dah langgar batas sepatutnya, you boleh tegur I. Tu tandanya you sayang I sebab you mesti tak nak I hanyut kan, Madi?”

Madi angguk perlahan. Ketap bibir.

“Ridhu, kenapa you tak pernah bercinta?”

Ridhu tarik senyum segaris. Diusap kepala Madihah perlahan.
“I nak corak kehidupan I, keluarga I, yang terbaik. Just say that, kalau I bercinta, last-last nanti I mesti kawin kan. Dah kawin, dapat anak. Semua orang yang ada anak, mesti harap anak jadi orang baik-baik kan. Tapi, macam mana Tuhan nak bagi kalau permulaan mendapatkan anak tu pon dah tak elok. Macam you kata tadi la, dating, holding hands, pastu kawin. The beginning pon dah langgar hukum Tuhan, how can He repay us with something good at the end?”tutur Ridhu lembut.
Madihah angguk. Kata-kata Ridhu dah meresap dalam kepala.

*********************************************

best x? best kan(cakap la best..beSt..BEST plezzz)
kalolah ditanyakan sebegitu, aku pun tak mampu nak jawab sesedap camtu (eceh berangan dapat yang romantik haha)
ungkin ini cerpen, bolehlah nak karang sedap-sedap kan (kot la)

erm bawah ni dia punya episod..klik la ek. sedap do!

tu je..dan last sekali, nak tukar template blog.tak best ah yang ni.
(‘sanggup berblogging tuh, exam esok lusa dah’)
(“alar manusia, hati tak tetap, mudah puas dengan sumtin. exam? takpe insyaAllah sempat.ngee”)

entry agak panjang kan. yang gatal taip luppyrules tu kenapa? heh

satu lagi, yang cerpen bawah tu korang baca la sambungan dekat iluvislam.(klik!)


okla. nak usha cerpen buku medic plak.
take care!
wassalam.

be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind!

malam pathology

salam
lama tak update
meh nak update sikit

da almost 2 weeks kat mesir
alhamdulillah demam demam sikit je
semua okay setakat ni
rumah..okay!
kuliah..okay!
persekitaran..okay!
pelajaran..KIV dulu
hihi

ermm pagi tadi dah ada 'sub'exam
exam pathology..baru 3 minggu belajar..dah exam woo
mesti ada yang tertanya-tanya kan..
camne exam?
"bolehlaa"
dapat jawab tak?
"jawab cincai-cincai je"

tapi apa yang aku nak share kali ni berkisarkan apa yang berlaku malam tadi
malam sebelum exam

semalam, tengah aku duk syok study (syok la sangat)
ada la 2 orang kawan aku datang kacau aku..menagih kasih sayang kut haha
pulak tu, ada benda pelik dia buat dalam bilik aku,
sampaikan aku tutup buku, layan derang..haha
nak tahu apa derang buat,
jemput-jemput tengok apa yang aku rakamkan malam tadi,
zasssssssss layannn..
*saje share untuk suka-suka yer*

video

(lepas video ni, mereka bukan kawan aku dah..haha..malu malu)

ni lah punca tak berapa nak boleh jawab pagi tadi (alasan kukuh semacam!)
bape kali rakaman ni nak boleh ke jadi..tu pon tak sempurna
takpe takpe..best jugak layan sesama sendiri bila berjauhan ni

mak abah, nanti-nanti hapih call ek..demam dah kebah, alhamdulillah. bolehlah nak call pasni. kang kalau call time demam-demam batuk-batuk, risau berlebihan pulak mak abah nanti. apapun, buat teman-teman, selamat berjuang di tahun 3. moga kejayaan milik kita bersama, insyaAllah. ameen~

wassalam

(video akan menyusul di youtube..maaf audio kurang memuaskan)

spill out!

mid year dtg dgn lenggang lenggoknye..
mid year dtg dgn lenggang lenggoknye...

Lutfi, Terengganu 27 July 1989 Ain Shams University, Cairo,