i quit..

from dis moment..
saya takkan buat pape entry lagi..
takkan update blog lagi..
takkan bergelar blogger lagi..!


lau lepas ni tade sape nak view page ni pon..
saya tidak kesa!!
buat sume yang penah singgah lepak-lepak sini..
thanx ya..

dan da reason saya stop blogging ni..
adalah kerana dia..
saya serik asyik dikecewakan dia..
most of da time saya cuba nak dapatkan dia..
saya sanggup spend masa lama-lama disebabkan dia..
tapi banyak kali saya tewas dengan dia..
jadi kali ini, saya berangan nak kembali dapatkan dia..
(berangan dan bercita-cita lain yer)
dan untuk itu saya kena lupakan yang lain..
saya mahu diaaaaaaaaaaaaa...!


inilah dia..saya nak berjuang untuk dia lah


"orang cakap sumtime, gambar itu bole menceritakan segalanya, boleh memahamkan orang lain even tiada suatu ayat pon menerangkan tentangnya..harap korang paham.."

tak lupa..
SALAM MAAL HIJRAH 1430..
titikkan noktah untuk tahun sudah..
dan mulakan perenggan baru untuk tahun ini..
moga lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya..
moga lembaran baru ini juga membawa perubahan dalam hidup saya..
kullu 'am wa antum toyyibin..:)

dan

jangan lupa masukkan nama saya dan kawan-kawan dalam doa kamu yer..
saya nak dia wak ehh..tolonglah doakan saya~

from dis moment..
saya takkan buat pape entry lagi..
takkan update blog lagi..
takkan bergelar blogger lagi..
sampailah saya dah abes berjuang untuk dia..


what hurts the most..

assalamualaikum..salam sejahtera
berita utama..
Ramai doktor luar taknak kerja

berita selanjutnya..
Ramai doktor luar taknak kerja kat Malaysia..

Foreign Doctors Not Interested Working In Malaysia ..

Foreign doctors and medical specialists regard Malaysia as the last choice to work although the Malaysian government offers them various incentives.

Deputy Health Minister Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad said the lack of doctors was a global problem currently.

“We try to attract doctors from India to work here but they are more interested to serve in first-choice countries like the United States and in Europe or the second choice, the Middle East,” he told reporters after opening the Methadone Conference, here, today. ( india mali..india mali..tapikan pelik..middle east second choice..awak biar betul??!)

He said the shortage of doctors in Malaysia had forced the government to look for an alternative by inviting foreign doctors and medical specialists to work in this country but it was not easy.

“Only an attractive package will make them come here but this will be very expensive for us.

“In fact, getting doctors from Indonesia to serve in Malaysia is also difficult as they are each being paid a monthly salary of 40-50 million rupiah (about RM15,000) while for the same position in government service in Malaysia, they will earn only about RM6,000 monthly despite having to work overtime. (bapak aah..tak aci woo..same profession, same suffer..nak keje indon ah camni..*i luv Malaysia*)

“In contrast to the salary scheme in Malaysia, the Indonesian provinces which produce oil pay high salaries to the doctors there,” he said.

Malaysia would need 2,000 doctors, 1,000 assistant pharmacists and thousands of nurses in 2009, he said, and the best way to fill the vacancies for doctors was to hire foreigners. (takpe..abang-abang tahun 6 kat Mesir ni ramai..dah nak abes pon..bole la tampung ciket-ciket..heee)

However, the country would be able to overcome the shortage of doctors by 2016, he added. (the most secure job..konfem xde menganggur..cuma belajar lah betul-betul..ingat tu saya!)

Dr Abdul Latiff was also asked about the criticism by the opposition that the government was willing to spend billions of ringgit on defence equipment and not the same amount on improving the medical facilities. (a’ah..keselamatan dan kesihatan sama penting lol)

To this, he said other than on hospital buildings and equipment, some expenses could not be seen such as on training and recruitment of doctors, nurses and other medical personnel.

“The common public complaint is the unsatisfactory service and the long wait at the hospitals to be seen by a doctor. (maafkan mereka..bukan mudah nak puaskan semua tau)

“Due to the shortage of doctors, many of them have to work overtime, but they are human beings, not robots. (yeah..we’re not transformer..we’re not iron man too)

“So, we hope the public will understand. After so many hours at work, they should not feel slighted or annoyed if the doctor is not putting on a smile,” he said. (me too *sooner*, jika saya macam ni, ketahuilah saya sedang bersedih yer..)

[saya bukan membela warga perubatan..tapi saya juga sebahagian warga perubatan..doc in the making orang filem cakap..doc to be orang biasa cakap..insyaAllah]

Artikel ni depetik dari PERUBATANonline..(tekan sini awak)
PERUBATANonline memetik dari News Strait Times..(news link no longer available)
sapa yang nak petik lagi..petik dari saya okay..*wink wink*

cant wait 30/1/2009-14/2/2009..
tapi tanak exam mid year nih..
banyak ag tak study woo..
malasnya diri saya..huh

kepada cik saratoga (nama manja dia sara), awak bole pergi dari saya sekarang..saya tak memerlukan awak lagi dah..kita terpaksa saling membenci buat masa ni..maafkan saya awak
*what hurts the most*

********************************************************************************

tahukah awak..hanya 25% dari kidney mass awak yang melakukan clearing functions sume darah-darah awak..75% dari kidney mass kita tidak diperlukan sangat (loss of >75% functioning kidney mass lead to renal failure *saket buat pinggang*)..25% tu dah memadai..jadi tak paham-paham lagi ke??

_MEDICAL INFO_ brought to u by *learning*

*******************************************************************************

p/s : kenapa setiap kali hendak cuti panjang itu, kita perlu derita dahulu sebelumnya..kenapaaa??! cant sumbedy angsa mee?!

orang arab itu memeningkan..

Visa?
Ini bukan visa electron pada kad-kad bank kita.. Bukan juga band visa..
Tapi..
Sejenis pengesahan yang sangat-sangatlah penting bagi pelajar luar negara.
Visa ni orang cakap suatu keizinan khas yang diberikan oleh sesebuah negara kepada orang asing yang ingin memasuki negara mereka sama ada atas tujuan melancong, belajar,kerja atau tujuan lain. bahasa mudah, orang panggil permit. Senang citer.

So kami di sini sangatlah perlu kepada visa. Dengan adanya visa, membuktikan kami adalah pendatang yang sah. Jika belaku apa-apa, amatlah mudah. Mudah bagi pihak mesir, mahupun kedutaan Malaysia di sini. Jadi hendak atau tidak, visa kena buat jugak.

(amaran: ini sekadar cerita yang bosan..hanya untuk berkongsi pengalaman)

Di Mesir ni, lau untuk tujuan belajar, hanya dapat extend setahun sahaja. Maknanya kena renew each year. Jadi kenalah rajinkan diri setahun sekali nak settlekan visa ini.

Tahun lepas, kitorang satu-satunya pelajar perubatan bukan azhar yang menguruskan visa di tempat yang dikhaskan (bu’uth) untuk pelajar azhar (pelajar agama) sahaja. Pelik tapi itulah hakikatnya. Kami diarahkan menyambung visa di situ. Keizinan berurusan untuk pelajar Malaysia adalah hanya pada setiap sabtu. Ditambah pulak, pelajar Indonesia juga perlu berurusan pada hari yang sama. Jadi kompem penuh r. Setiap minggu kompem beratus melainkan hampir dengan musim peperiksaan, barulah lengang. Tu pon tak lengang mana gak r.

Masa kerja kat mesir ni, 8pg sampai jam 2ptg je. tapi biasanya belum tentu jam 8 derang mula bertugas. Kompem ade yang baru nak makan lah, nak itulah, inilah. Memang tade disiplin r (bukan di semua tempat r).time balik pulak sharp semacam. Arghh. jadi memang terseksa giler r. Datang awal sebelum jam 7, bediri sejak dari datang, system beratur bukan no giliran, beratur panjang, kekadang bediri sampai ke tengah hari, silap-silap haribulan visa tak siap jugak. Huh. Pengalaman tahun lepas, makan masa 4 minggu untuk siap. Kekadang kecewa sebab salah sikit je dah kene suruh datang minggu depan pulak. teingat lagi, salah tulis tarikh je, terus derang tanak urus. Padahal bole je padam sekejap. Sekali perkataan “usbu’ gai”(datang next week) tu keluar dari mulut arab, cakap r papepun, pujuk r camne pon, memang kene datang minggu depan. Jadi setiap kali berurusan dengan arab, memang selalu ada pergaduhan kecil. Tapi nak buat camne, negara dia, kene ikut je r.kang masuk penjara pulak. tanakk...

Jadi tahun ini, tempoh visa dah hampir tamat. Berurusan lagi lah nampaknya. Dan yang pasti akan menimbulkan tekanan yang besar. Macam biasalah, tempat sama. Sekali dengan pelajar al azhar. Dahlah hari sabtu ade kelas tahun ni. Jadi nak taknak ponteng jugak akhirnya.

Sabtu baru ni, awal-awal pagi dah pergi. Time pergi tu, gelap lagi. “orang cakap time tu pon lembu pon reti duk dalam kandang lagi.” hahaha. Jadi dapatlah barisan depan sikit. Sampai turn aku dan kawan aku, derang cakap tak dapat buat sebab bukan al azhar. Kene buat kat abbas (nama tempat). Bengang semacam, terus tak puas hati, masuk jumpe bos pejabat tu (giler ah..haha). bincang punya bincang, dia arahkan kami sambung kat abbas. Pelik jugak, tahun lepas ok jer buat kat sini, tahun ni takleh pulak. sedangkan file kami konfem ada kat sini dah. Mesti lagi rumit.

So pergi lah abbas hari tu jugak. Pikir gak terpaksa ponteng kuliah hari tu, rugi nya. Terpaksa cover sendiri kat umah. Dahla diri ni malas. Huh. Sampai-sampai kat jawazad abbas (bahagian imigresan), slow-slow cakap apa yang bos kat bu’uth tu arahkan. Tapi penjaga kaunter kat luar tu cakap tak boleh sebab file kitorang kat bu’uth (tempat berurusan sebelum ni). Bengang. Terus masuk dalam jumpe bos.(bos lagi..haha) Tapi polis suh keluar. Bengang lagi. tapi dah nekad, kene jumpa bos gak. Akhirnya dapat. Bos tu cakap akan settlekan segalnya dan suh datang “bukroh”(esok). Haishh boleh tahan. Bukroh ni pon satu perkataan yang boleh menimbulkan kemarahan kalau arab tu sebut. Suka-suka hati je suruh datang lain kali. Ingat orang tade kerja ke. adoii. Seb baik bos cakap camtu, kena la ikot.

So esok tu(ahad) awal-awal lagi datang. Macam biasa r, terpaksa skip kelas lagi. dah takde pilihan. Nasib kami baik giler, tak payah berebut sebab tak ramai mana pon. Tulis nama tunggu giliran. Siap ada tempat duduk lagi. Dalam 3 jam jugak, baru nama dipanggil. 1st kawan aku. Dia dah gaduh-gaduh dengan mama tu sebab mama tu cakap takleh buat. Tapi bila Tanya bos baru settle.

Next giliran aku, dapat pekerja lain pulak. jadi kompem lah ada masalah. Aku pon cakap yang kes aku sama dengan kawan aku yang berurusan dengan kawan ko kat sebelah tadi. Puas aku cakap, dia still bagi jawapan, ‘tak leh buat sini, file kamu tu kat bu’uth, takde kat sini, kena pergi buat sana”. Then aku balaslah “bos kat sana yang suruh buat sini”. Dia cakap tak boleh. Bla bla bla bla. Lama gak r. Aku suh tanya boss dia tanak. Last-last nasib baik time aku pandang kat bos, dia pon terpandang kat aku. Aku pon buat isyarat ada masalah. Pe lagi, settle r lepas tu. Tapi pekerja ni muda lagi, banyak sangat tak tahu. Macam-macam tanya aku padahal semua dah ada dalan borang aku isi. (macam mana lah bole jadi perkerja) Adoii. Almost 1 jam bediri berurusan. Tapi di penghujungnya, Alhamdulillah settle. Tapi tu baru borang permohonan. Untuk dapatkan cop sambung visa, kena datang lagi 3 minggu. Tak tahu r berapa lama lagi nak dapat ke siap. Dan yang pasti kena skip kelas lagi. haishhh. Dugaan..dugaannn

kalau visa itu untuk 6 tahun sekali gus, kan best. Lagi best kalau tak memerlukan visa macam kat UK.

Jadi kesimpulan pada kali ini,
1) buat visa awal-awal sebab kena denda nanti kalau lewat.
2) Sabar dalam berurusan..(sedang berusaha)
3) Kuatkan stamina untuk berdiri lama-lama...(boleh je)
4) Kalau ada masalah, buat macho je masuk jumpe bos. Takyah tanya orang lain dah
5) Perkemaskan vocab arab untuk bergaduh. cakap BI tak layan. bos je paham BI
6) Kena rajinkan diri mencover apa yang dipontengkan. arghh



ni la pompuan yang sangat membengangkan aku. tapi last-last settle secara baik. time kasih. dan gambar ini dicuri dengan penuh ketakutan. haha. silap-silap kena tahan polis nih.

tu je lah..
saje update sebab bersawang sangat..
musim imtihan datang..
jadi terpaksa jadi rajin..wawaaaa

p/s: visa dan passport ada beza..

khas dari perlembahan nil..

Assalamualaikum wbt

Setiap kali kita menerima tanggal 10 Zulhijjah..pastinya lembaran silam akan bermain di lubuk sukma..memutarkan kembali kisah seorang hamba Allah..yang taat melaksanakan perintah Al-Rabb..di samping kesabaran seorang anak.. dan seorang ibu dalam mematuhi perintah Allah..

Sungguh perintah ini sangat menyayat hati.

Hati ayah manakah yang akan tergamak menyembelih darah dagingnya sendiri..?

Hati ibu manakah yang tidak akan tersentuh apabila anak kesayangannya ditakdirkan mati di tangan suaminya sendiri..

Seakan dunia ini sudah tidak punya ertinya lagi seandainya kehidupan ini dilalui tanpa insan tersayang..

Namun apabila di sana berlaku pertembungan antara tuntutan Allah dan runtunan jiwa, mukmin sejati akan pasrah dan tunduk memuliakan perintah penciptanya...

"saat berderai jatuh titisan air mata IBRAHIM melihat keteguhan iman anaknya ISMAIL, dikala itulah bermulanya ERTI SEBUAH PENGORBANAN"

'Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu?. Anaknya menjawab: Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, InsyaAllah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar.'

************************************************************************************
"dan bagi tiap-tiap umat Kami syariatkan ibadah menyembelih korban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai tanda syukur akan pengurnianNya kepada mereka (iaitu) binatang-binatang ternak yang disembelih itu. Kerana Tuhan kamu semua adalah Tuhan Yang Maha Esa, maka hendaklah kamu tunduk dan taat kepadaNya dan sampaikanlah berita gembira (wahai Muhammad) kepada orang yang tunduk dan taat"
-surah Al Hajj : 34-



SALAM AIDILADHA 1429H..
KULLU 'AM WA ANTUM BI KHEIR..

jom berkorban....!!(tekanlah saya)

p/s : sonoknya raya korban tahun ni..banyak tuuuu!!

di sebalik 'bulan' ini

update untuk sebulan...
(senang citer)

""congratz untuk adik aku yang dapat 5A baru-baru ni (baru la sangat..im very proud of u. tak sia-sia takleh jalan sangat masa balik mesia baru ni sebab ayah suh ajar adik..huhu)""

""all da best untuk adik aku yang satu lagi yang tengah berjuang dengan SPM..(da nak abes pon..keep fighting n praying)""

""musim sejuk semakin tak sejuk. tataw kenapa (semakin kebal kah??!). hurmmm tp best!!""

""sakit-sakit di awal bulan oktober ni. skang da sihat""

""cubaan belajar buat puding. tapi asyik gagal. tak macam puding je. lembik semacam. yucks!! dan kepada cikgu, anak murid cikgu ni da givap..""

""aku makin malas nak pergi cc. sbb tu lama tak update. wifi yang ade kat umah ganu memang **mn!! ""

""musim exam dah tiba lagi walau aku tak penah undang. memang tak malu!! doakan aku dan kengkawan berjaya ya..""

""ketibaan musim exam tetiba je menaikkan mood layan lagu jepun dan korea..tamaki nami la. yui laa. uishhh pengaruh kawan-kawan..""

""kelas kitorang dan berpindah lagi. kelas yang lagi besar, lagi best!! macam bukan mesir je. seat pon best. dan lagi best untuk tido tanpa kantoi!!! time kasih vice dean!!""

""beberapa orang pelajar malaysia di tahan polis mesir. dengar cite penjara bawah tanah. mengerikan!! mungkin ada kaitan pasal masalah visa dan penglibatan dengan IM. kemungkinan dihantar pulang ke tanah air..(hmm watch out sume!! libat YM udah..)**

""kes bunuh dan rogol dua gadis arab. orang russia didapati bersalah. menyebabkan polis mesir meningkatkan kawalan di kawasan kami..(ohh banyak polis..sangat tidak best!! dan ustazah dan doktorah, awas..asyir black area!!)""

""semakin kerap buat kerja gila. keluar jalan-jalan dengan kawan pukul 3 4 pagi sebab tak leh tido aka da terlebey tido (bukan bermakna aku liar..pergi keluar pon..g makam, g cc buat kuiz on9..mak abah, apih tak nakal pon..)""

""pengajaran. jangan main dengan hati orang lain.."

""tataw kenapa tahun ni website uniV aku da maju semacam. latihan on9, exam on9, upload download nota dan borak-borak lecturer..hmmm""

""lesen antarabangsa dah ada di tanganku..boley la jalan-jalan lepas ni..yeaaaa""

-sekian laporan dari kaherah-

**********************************************************************************

(Tension dengan biochem sampaikan subjek lain terabai)

(Enjoy blaja embroyology. Banyak keunikan dalam penciptaan manusia. Subhanallah!!)

(Kagum ngan 2 junior ain shams yang berpurdah tu. tade pape feeling tapi respek!!)



nota diri sendiri:

1. kurangkan tido..
2. banyakkan study..
3. jangan asyik makan luar je..
4. jangan layan blog!!

sekian..wassalam~

laki..amek ko!!

Assalamualaikum..

Akhir-akhir ni, banyak sangat kaum perempuan kene ‘sound’. Kalau buka artikel-artikel, kalau baca puisi-puisi, mesti perempuan yang kene. Jadi kali ini, aku ada terbaca satu sajak yang best dan aku nak share lah. Aku sanggup taip balik untuk kita hayati bersama (bukan bermakna kaum perempuan leh senyum bila baca nanti). Terimalah..... Lelaki!!

Lelaki..

Dulu..Bila disebut lelaki..
Wanita mendongak megah..
Lelaki kami Asadullah, Saifullah..
Kini..Bila diesebut lelaki..
Wanita menunduk lemah..
Tokoh kami sedikit sekali..
Ramainya boneka yahudi..

Dulu..bila disebut lelaki..
Wanitanya tenang dihati..
Lelaki kami menjaga, melindungi..
Kini..bila disebut lelaki
Wanitanya mahu cabut lari..
Lelaki khianat, perogol bersiri..

Dulu..bila seorang wanita teraniaya..
Sepasukan kuda putih datang membela..
Al Mu’tassim kebanggan wanita..
Kini..ribuan wanita suci dipenjara..
Fatimah diperkosa minta dibela..
Lelaki tunduk tak bertenaga..

Dulu..bila wanita di bawah jagaannya..
Lelaki memagari sehabis daya..
Tiada siapa berani menggoda..
Kini..bila wanita di bawah jagaanya..
Lelaki tak kisah auratnya terbuka..
Wanita dibiar bebas, binasa..



Dulu..lelaki bermatian mencipta sejarah..
Kental berjihad tekun berdakwah..
Kini lelaki hanya menyanjungi sejarah..
Diri bermalasan tenaga tak dikerah..

Dulu..lelaki memperjuangkan agama dan ummah..
Al farouq, Zunurain mati terbunuh..
Kini..lelaki memperjuangkan diri dan kroninya..
Hingga sanggup membunuh..

Dulu lelaki bersatu menghadapi musuh..
Angkatanya kuat dan teguh..
Kini..lelakinya berpuak dan berpecah..
Sesame sendiri saling bertelingkah..

Kembalikan lelakiku..
Pada kelakianmu..
Kami rindukan lelaki dulu..
Acuan madrasah Rasul..

Fatimah Syarha Mohd Noordin..
Syabab Musafir Kasih..
( kak Fatimah..mitak izin copy yerp..:D)

Bestkan??
Ouchhh... tak tahu kenapa tetiba pulak aku rasa pedih
Ada tak orang lain rasa pedih sama cam aku..??

***********************************************************************************

nak berdating dengan buku pulak..
chaiyok chaiyok!! (asyik dari dulu guna ungkapan ni :P)

bila nak sedar ni??!

Duhai mata, kenapa asyik nak koma je. Time lecture je mesti ngantuk. Aduiii. Tapi bila lecturer keluar tak sampai sekaki lagipun, mata automatic segar bugar lagi bulat. Pe kes nih?? Kalau tiga subjek sehari, subjek first aku masih focus, subjek kedua sedikit keawangan. Masuk subjek ketiga, fikiran dah melayang ke macam-macam tempat. Hendak-hendak kalau subjek histology. Seingat aku, setakat 3 minggu kuliah ini, aku boleh kira dengan jari berapa kali aku revise subjek histo kat rumah (sangat sedikit nak mamp**).

Kenapaaaa? Sebab rasa cam tahun ini tak best je subjek ini. Plus lecturer yang....hmm cemanalah aku nak describe (jangan nak salahkan orang lain lukpi!!!). Actually lecturer okay je, English dia bagus sangat-sangat, slang macam orang putih je, tapi cara dia mengajar kot buat aku tak minat. Hakikatnya aku tak boleh salahkan lecturer. Kalau kawan-kawan sekuliah aku boleh focus, kenapa tidak aku?? Jadi salah aku lah maknanya. Duhai mata, bantulah daku. Huh. Lukpiii!!!

Dan semalam, mata aku buat hal lagi (baca: aku buat hal). Rasa geram dengan diri sendiri. Mula dengan physiology, boleh lagi focus sebab fresh lagi kut (sampai lewat 15 minit..lewat lagi!!). Lepas tu, anatomy, aku focus lagi sebab lecturer best. Subjek last! Histology. Mata aku sangatlah berat. Dahlah keadaan kelas yang agak gelap dek kerana semua kene focus ke slide kat depan (lampu sume off). Pulak tu ditambah keadaan 3,4 orang rakan seperjuangan yang telas tewas. Lecturer pulak baut nampak tak nampak je. Dan aku pon join sama. Dam*!!

Setengah jam pertama aku melayan perasaan mengantuk. Banyak kali kawan sebelah aku duk tepuk-tepuk sebab asyik tersengguk je (lain kali tampar je..aku tak marah..janji!!) Lepas tu, mata dah fresh tapi mood macam dah takde sebab tak dengar dari awal, jadi ketinggalan sangat jauh. Pastu buat kerja gile pergi online ym gune hp. Duk chatting-chatting. Owh bodohnya diri ini. Nak salahkan teknologi, dia tak bersalah kalau kita pandai guna tapi aku ni salah guna. Huh!!!! Banga** betul!! Sekejap sedar, sekejap lupa (baca: sekejap sedar, banyak lupa).



Buat ma dan abah, jika ma abah tahu apa hapih buat kat sini, tentu ma abah kecewa dan menyesal. Konfem!! Mintak ampun sangat-sangat. Bukan bermakna hapih lupa semua pesan ma abah. Hapih ingat!! Dan memang hapih sendiri nak belajar sungguh-sungguh. Nak lagi bagus dari tahun lepas. Jeles dengan kawan-kawan. Malu dengan diri sendiri. Malu dengan kawan-kawan. Malu dengan lecturer, malu dengan rakan-rakan azhar dan adik-adik baru. Sebab itu kalau boleh nak lagi bagus. Nak sungguh-sungguh. Hapih dulu pernah bangkit sebab tahu ma abah kecewa masa sekolah rendah dan form 3 dulu, tapi buat masa ini, Hapih rasa masih tak mampu. Kekadang hapih atas landasan, tapi banyak kali hapih tergelincir. Ampun sangat-sangat. Ma dan abah berhak untuk kecewa dengan apa yang berlaku buat masa ini....(arghhhh!! macam tak guna je aku rasa)

Aku rasa mungkin aku..
Aku dah tak kuat..
Aku tak mampu..
Aku tak upaya..
Aku dah tak tahan
Sebab aku asyik hanyut..
Aku asyik jatuh..
Aku asyik tewas..




Ya Allah, berikanlah aku kekuatan. Berilah aku kemudahan. Berkatilah hidupku dan ilmu yang aku telah, sedang dan akan pelajari. Dan buatlah aku terus teguh atas landasanMu.

***********************************************************************************

Aku tanya nazmi (best student) pasal doa elak mengantuk dalam kelas. Beginilah bunyinya. “Ya Allah ya Tuhan kami, Kau jauhkanlah mata kami dari rasa tidak pernah kenyang dari rasa mengantuk” (versi arab nanti aku bagi..kene konfemkan balik). Jadi jom amal sama-sama terutama buat diri sendiri. dan malam tadi Tuan Guru Haji Hadi (beliau ke mesir) ada pesan yang setiap orang tak terlepas dari berjuang menegakkan agama Allah tak kira azhari/riah mahupun doctor...

peringatan : tolong berubah!!!!!!!

wanita dan malu..

Assalamualaikum wbt..

Dalam sebuah hadis, Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud: "Terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki, lalu Allah kurniakan ke atas mereka sifat malu."
(Hadis riwayat Baihaqi)

Wanita,
Apapun yang dilakukannya akan mendapat perhatian lelaki,
kalau dia berbuat baik, dikagumi (respek)
apabila berbuat jahat diminati (erk?)
apabila dia memakai pakaian menutup aurat dilihat menawan (a'ah)
apabila berpakaian tidak menutup aurat dilihat menggoda (seksa)
senang cerita, semua yang dilakukan pasti akan mendapat perhatian (yup)

Oleh sebab itu Allah S.W.T. mengurniakan kepada wanita sifat malu. Dengan sifat malu itu mereka akan berfikir panjang sebelum melakukan sebarang tindakan. Kalau hendak buat jahat dia akan memikirkan kalau-kalau orang nampak. Kalau hendak dedahkan aurat dia takut orang mengganggunya. Kalau hendak berjalan seorang dia takut ada orang mengushanya (musyrif, cepattttt!).

Begitulah peranan malu yang boleh membantu dalam tindak-tanduk seorang wanita. Tapi yang jenis tak tahu malu pasti tidak memepudilakan akan itu semua. Pedulikan apa orang kata, pedulikan kalau orang tengok, tak kisah kalau orang mengganggu dan mengusik, bahkan mungkin mereka rasa senang, seronok dan bahagia bila dalam keadaan begitu (jenis-jenis perasan).

Sifat malu itu adalah pokok akhlak yang mulia dan budi pekerti yang terpuji. Tidak payah diletakkan sifat malu ini di atas neraca akal sekali pun sudah mengakui sebagai suatu sifat yang perlu ada pada diri manusia.

Ambillah contoh sepreti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW. Rasulullah SAW berkata kepada puterinya Saidatina Fatimah Az Zahra bahawa setiap wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu dari 4 aspek:

awalan
Pohon semalu akan kuncup apabila disentuh (selamat mencuba) Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (malu pada tempatnya).

tsaanian,
Pohon semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim (bukan bermakna silat mahupun taekwandoo ya)

taasi'an,
Pohon semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah

wa akhiiran
Pohon semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja (ingat! balikkkk)

Jadi, kepada akhawat mahupun wanita ataupun muslimat, jom MALU! (laki pon sama)

************************************************************************************

susahnya belajar! (mana ada senang dalam belajar cik lukpi)

************************************************************************************

nota kaki : pelik dengan sistem perparitan di mesir..hujan setahun sekali pun boleh banjir kecil-kecilan sampai zahmah habis..nasib baik iklim dia asyik panas je..kalau asyik hujan, cannot bayang lah!! papepun musim untuk hibernasi bermula..winter, aku suka padamu!


tazkirah ini dipetik dari artikel di halaqahonline.com (picit saya)

life dan makan...

Assalamualaikum..

Life hari ini yang sempoi..

Mula dari pagi tadi. Terkejut lewat. Kuliah pukul 8, tapi terbangun pukul 7.30. Cemas dan cuak. Cepat-cepat bersiap. Yang bagusnya, satu rumah aku (3 dak medic) semuanya tak terkejut sebab tertidur. Jadi kami sama-samalah melewatkan diri hari ini. Dalam pukul 8, barulah duk tahan tramco nak ke abasiyya (kuliah).

Tahan punya tahan, takde dan banyak yang penuh. Dah lah kalau nak ke kuliah tu, lama jugak jaraknya. 20 minit kalau naik tramco, 45 minit naik bus. Disebabkan terdesak, terus naik teksi. Ingat ke dapatlah cepat, rupanya driver tu pergi isi minyak pulak. Lambat lagi lah nampaknya. Dalam hati ini duk berkira-kira sempat tak masuk kelas physiology yang habis 8.50pg. jalan punya jalan, biasalah waktu pagi, walaupun naik teksi, jalan tetap zahmah (sibuk).

Akhirnya dalam pukul 8.40 baru sampai. Kami pun decide taknak masuk takut melukakan hati lecturer (elelele). Terus ke kedai buku untuk beli buku-buku yang masih tak cukup. Seusai je beli, terus tunggu depan pintu bilik muhadarah kami dan masa itu jugak, lecturer subjek anatomy dan terpacak menunggu giliran dia. Tak dapat tak, kene mengaku jugak kami ini terlewat dan ponteng kelas physiology. Tapi, at least dapat ambil peluang cakap dengan prof anatomy tadi. Kepada prof physiology, kami tak sengaja lewat. Huhu. Ruginya terlepas kuliah tadi, kene cover sendiri lah nampaknya.

Lepas anatomy, histology pulak. Hari ini belajar pasal stomach (teori). Kelas habis dalam 10.45pg. masalahnya kelas makmal histology pukul 2.50. Adui. Lambat lagi tu. Campur puasa lagi. Nak lepak mana lagi. Nak balik jauh sangat. Kalau tak puasa, boleh gak lepak kat kafe. Jadi decide duduk kat musolla. Buat revision dengan kawan-kawan. Sepanjang 4 jam masa lapang tu, macam-macam aku buat. Sejam pertama lepak tak tahu apa. Pastu rajinkan diri ke library study mana patut dalam sejam lebih. Pastu kembali ke musolla balik discuss dengan kengkawan. Pastu sejam terakhir tersilap tidur. Hehe.

Pastu, pergilah dengan hati yang suci murni tulus ikhlas lagi mata yang tak mengantuk (yucks)ke makmal histology. Belajar pasal struktur lip and tongue. Best dan menarik lagi seronok. Sudah-sudah je dah pukul 4.15. Jadi cepat-cepat solat asar sebab dalam 5 lebih dah masuk maghrib. Seusai solat, decide nak berbuka hari ini kat luar. Sebab selalu kalau balik, orang azan dalan perjalanan (tramco), so selalu jadi lambat berbuka. Silap-silap haribulan sampai rumah takde lauk. Untuk selamat, decidelah nak berbuka makan nasi hadraul maut kat abbas akkad (a’at). 10 minit sebelum berbuka dah sempat duk rehat-rehat dulu, menghadap makanan dengan penuh keghairahan.

On the way nak pergi kedai hadraul maut ni, kene usha di budak-budak arab sebab aku sorang je jalan lambat-lambat belakang. Dia tak kacau sangat cuma buat-buat baik jer dengan aku. Aku layan je lah. Last-last mintak duit, haha. Aku tak kasi sampai sudah. Dahtu dia pergi kat kawan-kawan aku yang jalan depan dari aku, minta duit jugak. Haishh derang ini. Ending dia, sebelum kitorang masuk kedai hadraul maut tu, budak budak tadi ditampar oleh seorang arab (pak arab yang ada kaitan dengan kedai tu). Mungkin sebab sikap kurang ajar budak-budak tu kot. Kesian.

Nasi hadraul maut ni sejenis nasi berasal dari yaman. Makanan yang femes jugak kat mesir. Beras basmati dan ayam kukus bersama acar mesir (nama apa aku lupa la). Overall nasi ni best dan berpatutan. Siapa yang datang mesir memang wajib kene makan nasi hadraul maut ni. Maut habis (Maaf tak sempat tangkap gambar, next time insyaAllah)


Lepas je azan dan berbuka, terus pergi lepak rumah sabah. 1st time pergi. Sangat best. Solat magrib dan isya’ kat sana. Dilayan mostly oleh azmi dan nizam. Kami duk lepak bilik azmi, korek rahsia-rahsia dia. Haha. Memang open habis. Pulak itu, aku duk kacau seorang kenalan azmi menerusi YM. Best berlakon jadi orang sabah tapi guna bahasa indon. Pelik pelik. Asyik duk gelak je. duk usik-usik aka bergurau aka ‘mapuh’ sesama sendiri. Lupa pulak yang kene balik rumah untuk study. Hehe.

Dalam pukul 9, bertolak lah balik. Singgah kedai asir (jus) minum jus ruman (delima). Pulak tu dibelanja. Lagi lah best. Kemudian demand kibdah wa seguk (roti isy bersama hati dan daging cincang). Dibelanja lagi. Haha. Indahnya jadi macam anak raja. Pastu sampai rumah, aku tibai makan sekali lagi. Takut ahli bait terasa tak makan masakan dia. Makan lah jugak. Kiranya hari ini duk makan je.Buku kemana, masa kemana. Macam bukan pelajar medic pulak sebab terlampau rilek sangat walaupun mengerti hati ini sengsara mengenangkan susahnya belajar. Huhu.

Sekarang ini pulak, dapat call yang mengatakan ada sumone nak bagi kek coklat. Wahahaha. Terima kasih dan moga beri lagi lain kali. Hehe. Terpikir bilalah junior pulak nak bagi makanan kat 'abang-abang'. Hahaha. Dan nampaknya akan makan lagi. Ohh banyaknya makan. Silap-silap haribulan fundus stomach aku pon ada makanan (walau hakikatnya tak akan berlaku).

Okay lah. Sekadar berkongsi cerita yang agak bosan tapi aku enjoy melaluinya. Malam ini ada match MU vs Celtic. Nasib baik aku sedar diri tak pergi tengok, kalau tak, nampak gaya merajuk lah buku sebab aku tak bersama dia. Okay lah, nak bersama buku pulak (konon). Moga ketemu lagi ‘baa’ (perkataan sabah..Haha)

Jom hancurkan buku!!!

Nota kaki : makan dan makan dan makan tapi tak besar-besar. Metabolisma aku tinggi melangit sangat ke? dan jangan bangun lewat lagi ya lukpi!!!

kelas hafalan..

Hari ini, letih sungguh rasanya. Bukan letih badan je, otak pon letih. Habis kuliah kol 11 pagi tadi, terus ke Manial. Dekat sejam jugak perjalanan sebab terlampau lenggang. Jarang sangat ke Manial ni, datang tengah hari tadi pon sebab kawan ada buat open house (raya ke berapa ni ek?). Kalau bab makan, jauh mana pun tak kisah. Hehe. Alhamdulillah dapatlah rasa mee bandung muar (jadi ke tak aku tak tahu sebab tak pernah makan lagi sebelum ini). Dah masuk perut kira okaylah sebab kalau tunggu aku buat, tak merasalah jawabnya.

Kuliah pagi tadi, mula jam 8. Macam biasalah datang masa cukup-cukup je. bukan bangun lewat, tapi dah menjadi tradisi kami datang on time. Tak lambat, tak awal. Hari ini belajar anatomy, physiology dan biochemistry. Kelas makmal tak mula lagi, so dapatlah balik dalam jam 11. Sepatutnya jam 10.30 dah balik, tapi lecturer buat-buat tak perasan. Hehe

Anatomy? Hmm belajar “muscles of the face” dengan “nerve supply of the face (motor and sensory)”. Boleh ikut je, tapi kene revise balik lah. Physiology pulak, lecturer ingatkan balik tentang apa yang dah belajar masa 1st year tahun lepas (dah berkarat lah. huhu). Lecturer seolah-olah rewind balik walaupun tak details sangat. Ini semua untuk memudahkan kitorang nak belajar nervous system dengan lebih terperinci (tokok tambah yang tahun lepas punya)

Pastu, kelas biochem pulak. Huwaaa. Ni yang best. Best sebab masa ini kepala aku macam nak taknak masuk je. Belajar satu sub topic je “glycolysis”. Ini lah serba sedikit apa yang aku belajar tadi.

Embden-Meyerhof Pathway (si saintis ni lah bagi aku pening tadi)

D-Glucose...(glucokinase or hexokinase)..Glucose-6-P
Glucose-6-P...(isomerase)...Fructose-6-P
Fructose-6-P...(phosphofructokinase 1)...Fructose-1, 6-bisphosphate
Fructose-1, 6-bisphosphate...(aldolase A)..2 trioses
Dihydroxyacetone-P (DHAP) and Glyceraldehyde-3-P

.....bla bla bla x100000

Sampai sini, boleh lagilah nak paham. Cuma perlukan hafalan pulak. pastu lecturer masuk stage 2. Mak ooiii. Aku ingat ke dah habis proses dia untuk hasilkan tenaga rupanya belum lagi lah. Ada banyak steps lagi. Kepala aku pon mula menjadi berat ditambah dengan masa lecture yang sepatutnya dah habis. (orang lain semangat belajar lebih, tapi aku nak cukup-cukup je. pemalas betol aku ni!!)

Lecturer masuk ke Stage 2 untuk glycolysis ni. Pulak tu masih menggunakan bahasa planet lain..glyceraldehydes-3-phosphate dehydrogenase...1, 3-bis-phosphate glycerate..phospate-glycerate kinase..mutase..enolase..ase..ase..ase..

kepala aku pon mula menolak dan kepeningan (sapa sudi picitkan kepala untuku). Nampak gaya musim menghafal bermula kembali. 2nd year yang semakin menyeramkan...

Jom fightingggg~!!!

nota kaki : nama-nama formula tu sesuai kalau buat nama bakal anak korang...



Jamuan perubatan. Cepat cepattt. Aku saje je iklan. Untuk sebarang pertanyaan rujuk sini (tekanlah saya)

benci gambar..

Assalamualaikum wbt..

Pertamanya, setinggi-tinggi lafaz kesyukuran dan pujian dipanjatkan, kerna keizinanNya yang telah memudahkan segala urusan kami untuk sampai ke bumi ardhu kinanah ini. Perjalanan hari tu segalanya lancar. Terima kasih kepada para pilot singapore airlines kerana bijak melandingkan pesawat yang kitorang naik. smooth semacam. Tak lupa kepada para pramugari/a yang sudi melayan karenah kami yang tak menyusahkan..:P

Hmm, ketibaan di Mesir ni, overall okay. Cuaca pon baik je, boleh adapt dengan baik dan sedang memasuki fasa peralihan ke musim sejuk. Sangat best!! Suasana kat sini, macam biasa, kelam kabut tapi masih boleh tahan. Tak banyak berubah @ tak berubah langsung kot. Hari jumaat sampai, hari sabtu terus mula kuliah.

Hmm untuk first entry aku kat bumi mesir ni, terimalah... beberapa gambar terbaik sepanjang minggu ini...(walaupun aku tahu aku tidak suka bergambar)


bertolak ke KL pada waktu malam menggunakan lebuhraya pantai timur yang best..dan abang itu pulak, kelantanese yang mula-mula cakap luar..hee..thanx sebab sudi bagi aku window seat yang aku request


transit di singapore..even 12 jam dan tade hotel tapi sangat best. terminal 2 aku takhluk..tak bosan langsung!! sempat la bergambar dengan ikan-ikan yang cute dan kawai..tak lupa bersama kereta F1 yang tersadai kat tengah-tengah airport..


bersama hamilton pemandu F1 McLaren Mercedes..dia beriya-riya nak bergambar dengan aku..walaupun aku sokong ferrari, tapi layan jer laa..


saat-saat terakhir di bumi singapore..kami bersatu, memahat janji, mengeratkan ukhwah untuk sama-sama berjuang dan menolong satu sama lain di Mesir..


dalam flight ke cairo, terus sebak terkenangkan masa enjoy yang dah habis..kene berjuang pulak..doakan kami ya..perjalanan kurang 11 jam ini diisi dengan aktiviti yang berfaedah..iaitu 'tidur sekejap' selama 9 jam


hari kedua kuliah..balik lewat malam (isya' je)..dari sebelum magrib, sampai dekat isya' duk tahan tramco, tak ada-ada jugak..adoii..last-last buat keje pose gila-gila tepi jalan, dekat dengan masjid depan univ aku..best2~


itu je lah nak kongsi..sebab malas nak tulis..tengok gambar je lah ya..cantik-cantik semua model dalam tu..:P

selamat berjuang semua kawan-kawanku..jom gempaqkan result..buat junior-junior aka adik-adik, pandai-pandailah bawa diri..nak mintak tolong 'abang' pon okay..kiddin~


WaSSaLaM..

ku pergi jua..

Semilir angin petang menjamah angin dedaunan kering seperti halnya aku menjamah wajahku, membelai hujung-hujung rambutku. Detik-detik ini aku hanya boleh berbicara dalam diam, merungkaikan kata dalam lisan yang bisu. Ku lirik wajah ayah yang juga diam dan hanya berjalan sejajar dengan langkah kakiku. Ibu juga kulihat begitu. Diam dan lisannya turut kaku.

Tapak kakiku sudah menginjak lantai bermozek KLIA. Satu persatu jaluran mozek ku pijak-pijak. Menuju ke suatu destinasi yang sungguh memeritkan. Ku palingkan badan, ku termangu. Ku tatap tulisan yang dulu pernah menyambutku “Balai Ketibaan / Arrival Hall”. Di sinilah dulu aku mula melepas rindu, menatap wajah-wajah yang buat sekalian lamanya aku tinggalkan. Disinilah juga mataku sebak, pertama kali ku tilik wajah-wajah insan yang amat ku sayangi.

Ku hela nafas. Ku pejamkan mata. Dan ku ucapkan selamat tinggal pada tulisan yang bererti itu. Entah bila lagi tulisan itu akan menyambutku. 3 bulan yang kurasakan lama dan perit pada mulanya, namun di hari-hari terakhir, sangatku berharap agar masa itu berhenti. Tidak dapat tidak, detik ini tetap tiba jua. Tak dapat disekat, tak dapat dihalang, putarannya tetap berdegil. Dan aku, harus menerima hakikat, perjuanganku belum selesai dan tidak akan pernah selesai.

Pernah jua ku lintaskan di fikiran, adakah Malaysia sudah tidak sudi menerimaku. Atau aku yang tidak sudi berpijak di bumi sendiri. Seperti kebanyakan orang lain yang turut sama pergi merantau mencuri ilmu dari luar. Atau mungkin rezekiku tidak di tanah sendiri. Bermacam andaian melintasi ruang fikiranku. Aaah, buat apa hendak ku fikirkan lagi. Itulah penentuan yang aku sendiri pilih, tak perlu dipersoal, tak perlu diragu. Bukan bereti Malaysia ini membenciku tapi mungkin rezekiku telah tercatat sejak azali ke tempat yang mewah dengan sejarah purba zaman keagungan Cleopatra.

Demi sesungguhnya, berat untukku meninggalakan tanah tumpah darahku, di sinilah ku mulakan segalanya. Sungguh, sekiranya boleh, ku tidak ingin meninggalkan bumi bertuah ini, membawa perbedaan, meleraikan simpul-simpul pertentangan, antara dua dunia yang berbeza namun di paksi yang sama. Aku ingin kekal disini seolah-olah seorang yang sudah benar-benar lulus, yang telah mengenggam segulung ijazah yang diimpikan setiap yang bergelar mahasiswa, dan meyandang gelaran idaman hati, berstatus doctor. Tetapi apa yang hendak ku lisankan, takdirku ternyata belum mengizinkan. Usiaku terlalu mentah, jiwaku masih cetek untuk merasai semua itu. Banyak lagi ku harus tempuhi pada usia 5 tahun dari sekarang.

“Anakku...kini saatnya kita berpisah” demikian berat kata-kata yang terlontar daripada kedua orang tuaku. Tidak terucap di mulut, namun dapat ku baca di hati. Ingin ku nyatakan, biarpun pertemuan mata kita hanya di sini, namun di hati, mata kita tetap bertemu dan bertentangan, tidak kira di celah mana aku berada, bayangan diri insan bergelar ayah bonda mengiringi jejak perjuanganku.

Ku rasakan seolah-olah air mata ingin mencurah, membasahi segenap ruangan bumi pijakan ku. Namun ku tahankan jua, bukan ku tak sudi tapi aku tidak sanggup membuatkan ibuku terus bersedih. Walau hatiku ini telah menangis sepuasnya.

Ku dakap erat ayahku, umpama bayi yang masih kecil yang sangat memerlukan belaian kasih sayang. Ku pohon doa restunya, memperkenankan langkah-langkahku di sana nanti. Belakangku di tepuk-tepuk manja, diiringi bisikan-bisikan yang jelas dapat ku dengari. Ku tahu, itulah azimat berharga, pendorong semangat selamanya, menjadi bekalan sepanjang aku di bumi orang nanti.

Kemudian ku rangkul ibuku, yang aku perasan sungguh muram sejak tadi lagi, jelas terpancar di wajahnya. Ku dapat baca, malah dapat ku rasakan bersama. Aku terlalu menginginkan hangatnya kasih seorang ibu, ingin terus dibelai semacam waktu kecilku dahulu. Namun, itu bukan untuk selamanya, saat aku berdiri atas kaki sendiri sudah tiba, bukan masanya medambakan yang indah-indah belaka.

Dakapanku pada ibu, nyata membuahkan titisan jernih dari kelopak matanya. Aku juga tak mampu menahan, namun ke paksakan jua agar air mataku tidak tumpah. Terdengar suara-suara emas keluar dari mulutnya, bisikan yang aku selalu ingin dengar dan terus hangat di telingaku agar aku tidak dibuai kelalaian, tidak hanyut tika berjauhan, tidak leka, lupa mahupun alpa akan perananku di bumi orang nanti. Ku harapkan doa yang tidak putus-putus darinya. Moga setiap saat aku dirahmati, setiap detik aku diberkati dan setiap masa aku dijauhkan dari musibah yang tidak aku impikan.

Pesanan ayah bonda, ku sematkan erat-erat jauh ke dalam lubuk hati yang paling dalam agar tiada siapa yang dapat menggalinya keluar, ku ikat kuat-kuat agar tidak terlepas ke awangan, ke balut kemas-kemas agar tiada yang bisa merosakkannya. Itulah satu-satunya iringan perjalanan. Ku harus sedar, pergiku bukan mainan, pergiku adalah untuk berjuang, seperti berjuangnya para sahabat dahulu menegakkan kalimah Islam yang mulia dari diguris insan-insan yang cuba mencalarkannya.

Ku tatap jam di tangan kanan dan ku semak tiket penerbanganku, SQ 109 G bertarikh 9 Oktober, jam 2.30 petang KUL ke SIN. Ya, tidak salah lagi. Inilah detik perpisahan yang sungguh meragut jiwa ini. Dan aku terus melangkah, setapak demi setapak meninggalkan insan-insan, yang selama ini aku membesar dengannya. Penghawa dingin yang di pasang tidak mampu menyejukkan hatiku. Keindahan pemandangan tidak cukup untuk memadamkan sebak di mataku. Aku terus membisukan kesedihan. Dan aku, terus hanyut dalam langkah-langkah paksaan yang sungguh longlai, diringi kawan-kawan senasib denganku menuju destinasi yang telah terpateri.

Segalanya-galanya pasti akan berubah kurang dari 24 jam dari saat ini. Harapanku, moga segalanya selamat, dan aku dikuatkan untuk terus tabah, terus cekal, terus sabar dalam memanjat tembok pengajian yang cukup tinggi, menempuh hari-hari yang mendatang, menjalani detik-detik waktu, bersama kawan-kawan seperjuangan yang sudi bersamaku biarpun tanpa hadirnya insan yang jauh lebih mengerti akan erti sebuah kasih sayang. Salam mujahadah!!

*tiada lam gambar..my abang (sbb tlg amek gambar) n adik aku form 5 (duk kt mrsm, sekolah)*


Changi International Airport, Singapore..
Jam 9.46 malam..dalam penantian detik 2.20 pagi ke bumi harapan, Mesir..
Semoga doa kalian mengiringi perjalanan dan perjuangan kami. Ameen~

kau pergi jua..



aku sendiri tak pasti..
aku sendiri tak tahu..
aku sendiri tak mengerti..
kenapa lagu ini aku pilih..

tangan bersalaman (laki je), hati memaafkan..

assalamualaikum..
suke la tu pose dah abes..penuh ke??

erm sempena bulan syawal yang mulia ini, saya menyusun sepuluh jari memohon sejuta ampun andai kata sepanjang perkenalan kita, ada sesuatu yang telah mengguris persahabatan kita. Terkadang, saya yang lemah ini terkasar bahasa, terkadang tersilap bicara, termarah yang tak kena, tertanya tak tentu hala, tersasul yang tak sengaja, terpinjam harta benda, terumpat sesame kita dan bermacam lagi. Nak buat cemana, saya ini insan biasa, tiada keistimewaan bahkan penuh kekurangan. Buat semua, di kesempatan ini juga, saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..maaf zahir dan batin =)



sebelum terlupa, saya juga nak mintak maaf (amek ksmpatan time raya) kalau ramai yang tertanya-tanya or terasa tertipu pasal entry yang heart attack. Saya tak pernah kata laptop tu yang saya punya. Adapun saya masih setia dengan laptop travelmate 6291 yang telah di upgrade sebegitu macam banyak sejak berada di Malaysia ni. Sekali lagi nak gtau yang laptop tu bukan saya punya okay. Juz tolong belikan untuk kawan. Thats why lah saya cakap satu sen pon tak gune duit sendiri. Dan sebab itu jugaklah ade tulisan ‘unfortunately’ kat akhir entry itu. Ampun kalau ade yang rasa tertipu.

buat sape yang nak menjumpai saya (dengan kata lain rindukan saya :P) sebelum saya fly pulak 9hb nanti, or sesape yang rasa terhutang duit raya tahun lepas dengan saya, jemput r datang umah. Tapi, bagi r msj or call lau nak datang. Takut saya takde (saya je takde..family ade aje) kat umah sebab raya tahun ni pack sangat masa dia. Kekawan pulak semakin ramai (iya-iya je). Jadi pepaham je lah ya. Btw, my hos sentiasa terbuka kecuali 1st day raya (kampong oo yeaaa) dan pada waktu malam time nak tido.

“raya ini mungkin bukan yang terakhir untuk kita..tapi mungkin yang terakhir untuk kita bermaafan”


mood : pening wei..manyak balang mahu beli utk bawak balik..

salam lebaran..

Samekom (read : assalamualaikum wbt) Alhamdulillah. Tahun ini, jika tiada aral melintang, tiada ajal mendatang, penulis yakni saya aka aku dapatlah beraya bersama keluarga tercinta dan di kampungku. Oo yeahhh. Tahun lepas di perantauan dah. Tak best! Ngeee. Apepon, setinggi kesyukuran ku panjatkan kerana Dia masih memberi peluang untukku bersama keluarga, saudara mara-jpa-petronas-yayasan, rakan-rakan, guru-guru, serta seluruh warga Malaysia.

More AIDILFITRI graphics

Namun, ada beberapa kilanan (terkilan) walau dapat beraya di tanah air. (ada aje yang tak puas, oh Lukp! bersyukurlahh)

Kilanan first of all, adalah kerana merasa sedikit (sedikit je,okay!) cemburu berbau jeles, melihatkan kawan-kawan sekuliah (gurls only) berjaya menyelitkan muka tak malu derang ke dalam akhbar di sudut salam perantauan. Kenapa tak bagi gambar satu batch, kan lagi sweet :P Kadang-kadang tertanya, macam manalah derang ni terpilih. Hehe. Tapi, disebabkan tahun ni beraya di tanah air, maka saya dengan dengan penuh kesivikan tanaklah membazir ruang kat paper. Sedar diri ya, dah balik tanah air, takyahlah salam perantauan, salam tanah airlah pulak.

Kilanan secondly, mengenangkan nasib kawan-kawan overc’s’ yang terpaksa pulang lebih awal ke tempat belajar derang. Konon rajin lah tu :P Adapun inilah lumrah apabila galak sangat nak belajar jauh (tapi best kan) Heee. Ingat ke tahun ni dapatlah gathering sama-sama, konvoi sama-sama. Adapun perancangan Allah itu lebih teliti. Tak usah bersedih ya. Korang kan laki, macho-machokanlah diri. Buat yang perempuan, tak usah bazir banyak sangat air mata tu, coz korang kalau tak raya pon nangis jugak. Hahaha. Mulut takde insurans. XD

Kilanan thirdly, mengenangkan nasib diri yang tak lama lagi akan melarikan diri ke Mesir. Rasa macam sekejap la pulak duk kat Malaysia. Dulu bukan main kata bosan. Heee. Tapi, perpisahan yang bakal berlangsung pada 9hb Oct ni, benar-benar menduga jiwa ini. Kalau diberi pilihan, tak mahu rasanya, tapi malulah kat junior, nanti dikatakan aku ni manja pulak. Im not pampered okay! Apepon warga mesir, nantikan kedatangan aku. Aja-aja fighting for 2nd year Lukp!! Dahla barang satu habuk pon tak beli lagi. Nak balik ke idak Lukp weh??! ...

Kilanan forthly, memandangkan sekarang ni usia macam dah sangat besar, dah dua angka :P, jadi rasa-rasa tak dapat banyak sangat duit raya. Kepada yang nak bagi, tolonglah bagi sekali dengan yang tahun lepas coz aku tak ambil lagi yang tahun lepas punya XD. Aku rasa sepatutnya orang melayu ikut style Chinese, lagi besar lagi banyak. Kan best tu...

Kilanan last but not least, tahun ni tak dapatlah dengar takbir raya pak-pak arab, tak dapatlah solat kat su’ sayyarat. Takbir raya kat Mesir sangatlah tak best hahaha. Seiya sekata senada sechorus tapi dengar banyak-banyak kali, rasa best dan kelakar. Solat raya kat su’ sayyarat pulak, peluang bertemu dengan seluruh warga hayyu asyir dan dengar khutbah yang langsung aku tak paham XD. Tapikan silap-silap haribulan dapat tengok minah arab pakai niqob tapi mata biru. Lawa tu. Tapi penulis takdelah skodeng sesuka hati ya. Jangan salah sangka, tak baik. Cepat minta maaf!...

Sekian je lah. Ohh sebelum terlupa, buat yang akan pergi/kembali ke overc lepas raya ni macam aku, dia, awak, kamu dan anda, manfaatkanlah perayaan kali ini. Nak nangis pon okay. Mungkin kali terakhir, siapa tahu (minta-minta tak). Jadi, hargai betul-betul. Bersyukurlah dapat lagi bersama, mintak maaf setulusnya, rayalah sepuasnya tapi awas, jaga pemakanan ya! . Bagi yang belum prepare apa-apa macam aku, cepattt! cepattttt! Kang ade pulak yang tertinggal itu ini. Ingat, kapal terbang tak layan kalau kita suruh dia reverse tau even Malaysia Airlines atau Singapore Airlines sekali pon...

Nanti aku buat ucapan raya dan minta maaf. Bukan sekarang ya sebab aku rasa masih terlalu awal. (owh egonya awak..hahaha)

Buat anda, kamu, awak dan dia, Selamat beribadat semua. Selamat berhari raya. Kepada semua, tolonglah, I’m begging, jaga diri, pandu kete leklok, coz aku tanak kepulangan kita kali ini ditangisi dengan air mata kesedihan dek kehilangan orang tersayang mahupun beraya di hospital. Plizzz...
[iklan khas dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia dan Hospital Sultanah Nur Zahirah (bagi la can kat doc’s’ and doc to be nak rehat time raya ni..heeee)]

Lagu buat sahabat-sahabat di rantauan..aku bersama kalian (yucksss hahaha)



..di sini noktahku..


Mood : ada rindu, ada cemburu, ada senda, ada riang, ada resah, ada gelisah, ada takut, ada ada aja

solat terawih..

saje je..tade keje..

Solat terawih di rumah atau di masjid/surau?

memang setahu kita pahala orang berjemaah ni lagi banyak kan...tapi itu tak bermakna orang yang solat kat masjid lagi dapat banyak pahala..coz bab ibadah ni urusan Allah...orang yang solat kat rumah ada yang lebih baik dari yang solat kat masjid..sekiranya ibadah orang yang buat kat umah tu diterima, maka ianya lebih baik dari orang yang solat kat masjid tapi langsung Allah tak pandang...segalanya berbalik pada hati...bukanlah bermakna aku suruh korang tak payah datang masjid untuk solat terawih, tapi aku juz nak kita sama-sama ikhlaskan hati kita dalam berjemaah di masjid, moga-moga Allah terima...setakat datang masjid, pastu nak banding-banding dengan orang yang solat kat rumah, poorah!

Pandangan Kaca Mata Hitam Ber’power’ Penulis
solatlah kat masjid..dalam masa sama ikhlaskan hati. Kalau diizin Allah amalan kita diterima, lagi besar pahala kita dapat dari orang yang solat kat umah sendirian walaupun diterima Allah.

Solat 8 atau 20 rakaat?

memang kita tahu, sunnah Rasulullah buat 8, sunnah sahabat pulak buat 20...Rasulullah jugak penah cakap sunnah sahabat tu juga boleh kita amal...jadi 8 atau 20 bukan perbandingan ya...sama je... yang aku nak persoalkan sikap sesetengah orang yang bangga sangat buat 20...excuse me! even ko buat 20, ko ingat Allah terima semua ke?!! belum tentu satu rakaat Allah terimalah...dan kalau Allah izin, orang yang buat 8 tu kekadang lebih bagus kalaulah amalan dia diterima Allah...kita buat banyak-banyak pon kalau Allah tak pandang buat pe...buat sikit tapi Allah terima tu lebih baguslah...its better less than nothing...pulak tu, jangan ingat orang buat 8 tu malas beramal...siapa tahu dia buat 8 kat masjid, pastu sambung kat rumah...jadi, takyah lah nak bangga ya...dan takyah banding...ingat pepatah omputih ada menyebut, “kita bukan mahukan kuantiti, yang kita inginkan adalah kualiti”

Pandangan Kaca Mata Hitam Ber’power’ Penulis
aku pon kebanyakan buat 20..coz aku rasa inilah peluang..tapi even kita buat 20, janganlah compare dengan orang yang buat 8 rakaaat..juz give urself da best wat u have..all out lah orang cakap..pastu urusan Allah lah nak terima atau tak..jangan nak bangga sudah..kalau tak, awal-awal lagi Allah tak pandang.

***********************************************************************************

entah..sajalah nak bebel..kalau tak suka, aku tak kesa k!!..im fully authorize toward dis blog k..selamat beribadat..wassalam


mood : speechless..

bukan bengang..

asyik dengar lagu raya je.. jadi inilah hasilnya

bila raya menjelma. bermakna syawal tiba (memang lah wei..raya kan bulan syawal) dan itu juga bermakna ramadhan yang mulia akan mula membawa diri. tak ramai yang sedih (serius! jauh beze dgn alim ulama’). yang happy kompem ramai kan (kita lah tu). ya lah, bukan duk fikir sangat pasal puasa, tapi sibuk pikir sal raya. kan3. jangan tipulah.

bila raya menjelma je, pekerja-pekerja mula rajin. keje semua cepat je siap. yang bos bagi, semua siap buat. yang bos tak bagi lagi pon dah buat jugak(aikk). ye la kan, nak bodek bos untuk approve cuti raya. beruntunglah sapa yang jadi doctor, boleh bagi MC untuk diri sendiri :P

bila raya menjelma jugak, parent mesti pening. nak-nak si bapak. banyak betol permintaan yang mencabar poket derang. duit raya pon nak kene pikir. si anak pulak duk bodek je. but they mmg deserve pon. yang si ibu pulak lebih kurang je. sibuk bagitau promosi raya. sibuk demand macam-macam. “bang, langsir kita mcam dah usang je”. “ ayang tengok tadi jiran kita beli sofa baru,cantik sangat bang”(nama pon baru, mane tak cantik).”pesal gelang ayang ni cam pudar je bang”. persoalan yang penuh kesasteraan yang puitis bernada melankolik (erk?!). macam-macam. hmm nasib baik aku takde bini lagi. anak ade lah. i mean anak tekak ya.

tak kurang jugak. adegan gaduh manja suami isteri. berebut nak balik kampung masing-masing. its better kalau gilir-gilir. pandai-pandailah bincang ya. haishh. tanak lah aku masuk campur. tu lah, sape suruh kawen yang jauh-jauh. ambillah yang satu negeri ke, satu daerah ke, kan senang bole balik kampung sama-sama. ingat tu kawan-kawan. cari dekat-dekat udah. XD (tapi kalau yang jauh, baru rasa cam balik kampung kan)

bila raya menjelma, jalan raya mula sesak. semua sibuk nak balik kampung. mulalah mengaku berasal dari kampung, anak jati kampunglah. haishh. kalau tak kerana raya, susah betul nak balik kampung. haishh. sedih! sekali setahun je tok/nek dapat jumpe cucu. kesian! harap-harap kita tak camtu

raya yang menjelma juga bermakna pihak polis tak dapat duduk diam. gelisah semacam seolah-olah ade bisul. terpaksa mulakan ops sikap. ya la kan, semata-mata nak make sure yang drivers malaysia yang ‘tersangat budiman’ ni tak melakukan kesalahan yang mungkin membahayakan nyawa derang. to all malaysian drivers, bawak leklok ya. pandu cermat nyawa selamat. biar lambat asal sampai. btw cepat-cepat pon nevermind asal sampai sude (i mean selamat sampai..bukan sampai ajal ya..kalau sampai jugak,tak dapek den nak nolon eh). patuhi had laju. kalau nak bawa lebih pon, masa polis takde je. lau polis ade, berpura-pura lah ya (bijak punya tip). yang penting ingatlah orang tersayang yang sedang bersama kita (keluarga) dan orang yang sedang menanti kita (orang di kampung). nak cepat sangat pon tak guna kalau membahayakn nyawa. papepun mulakan perjalanan dengan doa, moga diberkati dan selamat tiba.

buat student-student yang belajar jauh dari halaman sendiri (dalam negara ya) mesti sibuk nak balik raya kan. nak jumpa family, kawan-kawan. konfem sibuk urus tiket bas lah, tiket kereta api, tiket flight, tiket wayang pon mungkin ada. bagi yang menggunakan perkhidmatan awam, gunakan hak anda sebetulnya untuk memastikan keselamatan. kalau nampak driver bas bawak laju giler dan merbahaya, dengan segediknya pegi depan kat driver tu, ask him “bang, ni betul ke bas nak ke Terengganu, pesal nampak cam nak gi kubur je?” tanya dia camni k. samaada dia jawab dengan kata-kata keinsafan, atau kamu yang kene halau keluar, nasiblah ya.

pulak tu, si ibu sibuk buat kuih raya. macam-macam jenis ade. kaler macam-macam. tapi biasanya kalau yang dijual tu, design lawa, kaler menggoda semacam, tapi rasa takde beze pon. indah rupa dari rasa. yang best kalau mak buat kuih sendiri. bolehlah tangan gatal kita join sama. bukan menyibuk, tapi nak tolong je walaupun kekadang tak membantu. lain disuruh, lain pulak jadinya. paling best bila main dengan acuan dia, dapat design macam-macam bentuk. maybe dak-dak designer utp belom tentu dapat lawan. heee. buat menara la, kereta la, bentuk-bentuk yang unik. best2! (masa aku kecik-kecik..design macam-macam tapi bila siap, tak makan pon. XD)

adoii. off topic pulak (knon). nak cakap sal malam 7 likur act. tersilap cakap bab raya yang masih awal sangat-sangat ni (tersilap??!). sedikit pengisahan pasal malam 7 likur. ini bukan malam sibuk pasang pelita k. sebenarnya nama ini diambil sempena 27 ramadhan. Hadith sohih yang diriwatakan oleh Imam Ahmad, Rasulullah bersabda, ”barang siapa yang hendak mencarinya (malam al qadr) maka carilah ia pada malam ke 27”



Inilah pendapat ramai ulama, yang mengatakan malam al qadr pada 27 ramadhan (orang kita panggil 7 likur). adapun bilakah malam mulia iu semua di bawah urusan Allah. kita sekadar terus istiqomah dalam beribadat dan moga-moga malam yang lebih baik dari seribu bulan itu (lebih baik ya, buka sama) menjadi milik kita. insyaAllah

sekian je lah. takde idea nak update sebenarnya. buat sape suh aku hapdet tu, nah,amek ko! moga baki hari-hari terakhir di bulan ramadhan ini diisi dengan amalan yang berlipat ganda. tak salah nak buat persiapan raya, tapi luangkan lebih masa untuk beribadat. dah amal banyak-banyak, barulah leh raya dengan syok. kan2.

tak lupa.. nanti aku buat entry khas untuk budak-budak raya kat overc.. yang kat Mesir, Jordan, France, Indon dan untuk bakal ke overc.. semualah.. dan entry khas ucapan raya aku (kerek nya mamat ni).. sape nak kad raya, bagi alamat k. bagi emel pon ok. tapi tengoklah aku bagi ke tak.kui3 (atas desakan masa lah ya). ok lah, nak tido lah pulak. esok nak sahur. nanti lau tido lewat-lewat, takut ade pulak mimpi pelik-pelik.
Hihi


mood : 50.1% happy 49.9% remuk redam..

bengang gila di bulan puasa..

hmm. adelah suatu hari tu. bosan sangat-sangat.so pegi la jalan-jalan dengan member.pulak tu baru teringat aku nak kene buat greeting card untuk kawan aku.so aku ajak lak member aku join sekali teman aku.alah paham-paham je lah.derang bukan suka buat keje leceh camni.so derang cakap nak blah dulu.pastu baru jumpa balik...

so aku beratur laa kat greeting card machine.tunggulah sampai turn aku.sampai la giliran aku.disebabkan aku dah biasa gune machine ni, sekejap je.bile aku nak blah je, ade la suatu suara manja panggil aku. “Hellooo cik”.ish dalam hati pun pikir.awek mana pulak ni.

aku pon pusing tengok.nampak kaki dia.fuhh sikit punya putih.pelan-pelan aku pandang atas.nampak je muka die, fuhh cun habes.terdiam aku. dia pon sekali lagi ucap “Hello”.aku terus je balas “Haiii” sambil senyum lebar.pulak tu dia cakap, “Hii, Im Lina Arliyana”.perghhh sikit punya sedap nama dia.dahla muka pon lawa.memang padan r.aku senyum je..

Lina : Awak,boleh mintak tolong tak? saya nak buat card tapi tak pandai guna machine ni.awak tolong buat boleh??
Aku : Ohh boleh je..takpe biar saya tolong awak..
Lina : Thanx awak.time kasih banyak-banyak

dalam hati aku.mase ni la nak tunjuk skill lagi-lagi depan awek cun ni.selesai je, dia ajak aku jalan-jalan.dia cakap dia baru balik dari Singapore.balik sini untuk shooting modelling.dia ni pon dari golongan berada.

aku bangga la jugak kan.sebab aku pon bukan lah handsome sangat.dapat kenal dengan model pon okeylah.jalan punya jalan dengan bangga.dia pon ade cakap suka orang cam aku sebab aku ni baik.tolong dia.padahal aku baik baik ada makna.hehe.dekat sejam setengah aku jejalan dengan dia teman dia shopping.barulah teringat kawan aku tengah tunggu..

Aku : Lina, Im really sorry.not everyday i have a pleasure to meet as beautiful girl as u.i admire ur kindness and softness and really want to spend more time with u.but i have to go now as my frens are waiting for me.thanx for everything n i hope i can meet u again and treat u for dinner someday.i hope u don’t mind.

fuulamakk.sikit punya power ayat aku.dalam BI tu.sebelum aku chow, dia bagi kad dia.pastu aku chow tinggalkan dia kat mall.punya lah tak sabar nak citer kat member-member aku.bila jumpe jer, muka aku sengih semacam.member aku sume pelik.aku pon citer lah.sikit punye hot derang.sume tak pecaya.

aku pon decide nak bawak member aku sume ni g kat mall tadi.nak cari balik awek cantik tadi.usha punya usha nampak lah dia tengah turun dari escalator.aku pon bgtau member aku

Aku : haa, tu pon dia yang pakai skirt hitam tengah turun tu.
Member : eleh..poyo r ko..cube ko tegur kitorg nak tengok..
Aku : ok..no hal..aku pergi..korang tengok ek..

dekat-dekat je dia nak turun dari escalator tu,aku pon pegi dekat dia.aku pon tegur r."Hai Lina".sekali dia pandang aku semacam.member-member aku duk gelak je.aku punyalah bengang.ade ke si Lina ni buat-buat tak kenal.sombong nak mampus.

member aku sound.”kenal konon, blah la weh.setakat muka cam ko,sepuluh dia boleh cari”.ak blur.aku tengok dia, dia langsung tak layan.dia tenung aku semacam je.fuhhh.hampeh punya orang.mentang-mentang lawa, tak pandang orang cam aku.bengang betol.dalam hati aku memang sume pompuan lawa camni ke ha??

sekali kuasa Allah tu, tak jauh dia jalan tinggalkan aku,dia terpeleot.jatuh.bertabur barang shopping dia.dia tersembam dan menjerit kesakitan.aku pon tetibe jadi baik pegi tolong.aku yang belajar medic ni buat-buat la concern.tengok-tengok la mana-mana patut nak tolong.aku pon tolong angkat beg shopping dia.

tetibe je dia jerit.”pencuri!pencuri!”pakcik guard pon cepat-cepat datang.ramai yang nampak aku tengah pegang beg shopping dia.aku pun cuak.member-member aku pon risau pasal aku.habislah aku kali ini.”Pap!”aku kene pegang di pak guard tuh.

Pe nih.aku nak tolong je.tak pasal-pasal kene pulak.check punya check, HP dia hilang.

Lina : Bang, HP saya takde.mesti dia yang ambik
Pak Guard : Cik,mana HP dia?
Aku : mana saya tahu.saya cuma tolong awak je lepas nampak awak jatuh.
Lina : Alah.mesti awak yang curi kan. Bang, camne ni?
Aku : Saya tak ambik lah.bulan-bulan pose ni buat pe saya nak curi.

Aku mula panic..

Aku : Tadi sikit punya baik saya tolong awak.jejalan dengan awak.tetibe je tuduh saya pencuri
Lina : Since when i jalan dengan u.i takkan keluar dengan orang muka cam u.muka cam pencuri je.
Aku : Aku pon bengang.dia cakap muka aku pencuri.panas-panas.aku keluarkan kad dia bagi tadi.then what is this?camne i ade kad u kalau u tak bagi
Lina : Haa, ni dapat mana kad i ni.amek dari beg tangan i kan.bang,i told u dia yang amek HP i.mesti ada tu

aduii terjerat beb.aku dibawak ke pejabat guard.member-member aku ikut sama.aku memang takut gila.dahla malu kene cekup depan orang ramai.sepanjang aku duk dalam tu, aku kene soal HP dia mana.aku cakap aku tak tahu.aku tak ambik.dia duk maki hamun aku.aku diam je.sebab bukti business card dia ada kat aku.memang naya betol aku.

dushh! aku kene tampar.tapi aku buat rilek je.aku cakap aku tak ambik.office tu dah kecoh.dia dah marah-marah kat aku.”hey,orang cam u ni tak layak jadi manusia tau tak.bang, saya tak kira.saya nak dia kene tahan polis.tak guna laki camni”

aku dah takut.aku dibiar je pastu.pak guard n awek tadi tu duk bincang-bincang.siap buat call.call polis kot.habeslah aku.then ade sorang laki cukup punya smart datang,seluar jeans,kemeja hitam.dia terus je pegi kat Lina tadi.dia pon cakap..

Laki : Pe yang kecoh-kecoh ni sampai call Abang.
Lina : Abang, HP Ina hilang.laki ni curi.
Laki : Betol awak ambik HP adik saya?
Aku : Mana ada.saya tak ambik lah.

Sesi soal jawab ni pon makan masa lama jugak.tapi aku still tak ngaku.sebab aku tak ambik.abang dia tadi sibuk call call orang.bape kali call pon tak tahu.sekali abang dia pegi kat Lina n bisik kat dia sesuatu.aku dah tak sedap badan.tido lokap la nampaknya bulan pose ni.

Then laki tu datang kat aku.dia pon slow-slow cakap.”cik,HP adik saya sebenarnya ade kat rumah.dia tak bawak pon.orang gaji kami cakap HP dia kat rumah.maaflah ya.salah paham”

Aku kelu.diam.tak tahu nak buat pe.aku pon terus bangun keluar camtu je.keluar je,member-member aku serbu.aku citer dengan marah-marah.pastu derang hasut aku.takkan nak lepas je camni.aku dah kene macam-macam.kene tampar, malu lagi, kene maki.aku pon pikir betul jugak.

Aku masuk balik.kali ini penuh dengan kejantanan.aku tengking kat pompuan tadi.sekarang ni aku tengok dia dah tak lawa langsung.semakin benci pon ade aku rasa.

Aku : Ooiii.aku tak kira.ko dah buat macam-macam kat aku.aku nak report polis.
Abang Lina : rilek bro, rilek.settle cara baik k.pe kata kitorang bagi ko rm300
Aku : Arghhhh

tapi dalam hati aku, banyak jugak tu.tapi..

Aku : excuse me.ko ingat aku takde maruah ke.aku tak kira.aku nak keadilan.
Abang Lina : ok ok.pe kata rm3000.dia pon bagi cek kat aku.
Aku : Woii.ko ingat aku ni boleh dibeli beli cam pemain bola ke.

aku koyak je cek tu.sorry r.aku ada maruah beb!si Lina tu pon mula cakap.

”eyh, u ni.tak sedar diri.dah bagi duit ambik je lah.kalau rasa nak call polis sangat,call r.i tak heran lah.nanti i bagitau papa.i tak takot.u nak call polis,sile r.nak saman pon saman r.tak heran”

tetiba abang dia pegi kat aku.ni rm10000 ribu.”ambik, pastu blah k”

aku lagi la marah.membuak-buak gila.menyampah betol pompuan tadi.tapi.pikir-pikir balik, duit banyak tu best jugak.Yayasan pon belum tentu bagi free.aku pon ambik je r.kebetulan je ak nak blah, si Lina tu bunyi.

"alah,muka cam u.tengok duit banyak sikit terus senyap.tak malu betul!

fuhhh.bengang gila aku.ingat ke dah settle.rupanya awek ni memang cari pasal.harap muka je cantik,tapi perangai busuk nak mampus.aku bengang sangat.aku terus campak je cek tadi.kali ini aku tak kira.aku tak pernah lagi berkasar dengan pompuan.tapi kali ini memang aku tak bagi can.pompuan ni memang patut kene.aku terus pegi kat dia.aku angkat je tangan aku, tetibe je ade orang tahan aku.....

....
....
....
....

Hapihhhh, bangunnnnn laaaa...bangun sahurrr..da lewat nii!!duk mengigau pulak..
(adik aku kejut aku untuk sahur)


mesti ramai tensen ni..
moral of da story ni : selawa mana pon seorang pompuan itu, sebanyak mana pon duit, sekaya mana pon kita..tak de gune kalau tak BANGUN SAHUR sebab itu sunnah(entah pape aku mengawot)

(sikit punya melampau drama ni.. :P)

Selamat Bersahur. Selamat Berpuasa. Selamat Berbuka dan Selamat Beribadah di sepuluh malam terakhir..:-)


mood : half-half / nus-nus

penghujung fasa kedua..

salam ramadhan buat semua. semoga sihat-sihat sahaja khendaknya. hmm sedar tak sedar, perasan tak perasan, pejam celik pejam celik, pergi balik pergi balik bazar ramadhan, tunggang tunggik tunggang tunggik solat terawih, hari ini dah menjengah 18 ramadhan. seakan masa begitu cepat berlalu meninggalkan hari-hari yang kita lalui.

persoalannya? bagaimana pengabdian kita setakat ini? sejauh mana keikhlasan amalan kita? banyak mana air mata keinsafan yang telah kita alirkan mengenangkan dosa-dosa silam? berapa kerap kita panjatkan doa kepadaNya? adakah terdapat sekumit perbedaan antara ramadhan tahun ini dengan yang lepas-lepas? persoalan yang perlu kita jawab sendiri kerna hanya kita mengetahui akan pengamalan ramadhan kita kali ini

ya saya jawab. setakat ni adalah sikit saya abdikan diri. keihklasan tidak dapat saya ukur, cuma melakukan sehabis baik yang mungkin. air mata masih tak banyak mengalir cuma sebak jika imam menangis apabila membaca walaupun saya tak paham sangat makna. doa alhamdulillah selalu dipohon selepas solat. memang nyata perbedaan ramadhan kali ini berbanding yang lalu kerana kali ini di malaysia, yang lepas di mesir.

ramadhan yang kita ketahui di awalnya terdapat kerahmatan, di tengah-tengahnya maghfirah dan dihujungnya pembebasan dari api neraka. fasa rahmah telah kita lepasi. fasa maghfirah pula menuju ke penghujungnya. fasa pembebasan dari api neraka pula akan menyusul. hmm terlalu cepat sangat rasanya. bagi mereka yang merasakan terlepas peluang merebut imbuhan dan bonus di fasa pertama, bersegeralah bangkit dan mengejar peluang di fasa kedua ini dan ketiga nanti.

sesungguhnya ramadhan sememangnya bulan ibadah dan bulan latihan pada diri. latihan hati untuk tunduk kepada Allah, latihan lidah untuk menahan omongan kosong dan banyakkan berzikrullah, latihan diri untuk bersedekah, latihan menudukkan pandangan dan mengawal nafsu, latihan untuk hati agar taat kepada suruhanNya dan pelbagai latihan lagi. penuh dengan tarbiyyah. ukurannya, adakah kita berjaya untuk melatih diri kita pada bulan mulia ini? tak lupa, ramadhan juga bulan pemperbanyakkan latihan bagi calon-calon spm dan pmr. ;P

alhamdulillah, ramadhan di malaysia disambut meriah. dengan bazar ramadhan, kebanjiran jemaah solat terawih, kuliah keagamaan, tadarus al quran, majlis berbuka puasa di masjid dan banyak lagi. tidak cukup dengan itu, turut meriah juga dengan bunyi-bunyi mercun yang mungkin tidak kedengaran di bulan lain sehinggakan para imam tersentak dan melatah dek dinganggu dikala khusyuk mengalunkan bacaan. promosi-promosi perayaan pula mula menggugat jiwa para ibu/perempuan dan sudah tentu memeningkan poket para bapa/lelaki. ditambah karenah anak-anak yang mula pandai menuntut hak mereka apbila tiba musim perayaan. ;P

namun agak mengecewakan, masjid kehilangan penyokong sebaik memasuki fasa kedua ini. ramai yang sudah berkejar-kejar dan berlari-lari anak membeli belah untuk persedian raya. ohh malang sekali. terkadang saya ter’wonder’ patutlah Allah menjanjikan 10 malam terakhir penuh dengan ganjaran, semata-mata untuk memastikan kita istiqomah dari mula hingga ke akhirnya.

apapun harapannya, semoga kita sama-sama meningkatkan dan menggandakan duakan amalan-amalan dan dapat besungguh-sungguh di sepuluh malam terakhir nanti insyaAllah.

suka juga untuk saya nyatakan, di bulan yang mulia ini, ada juga yang diuji dengan pemergian insan yang tersayang. permergian yang sudah pasti membuatkan pesta ramadhan dan syawal menjadi sedikit hambar dan tawar. pemergian di kalangan ahli keluarga, guru kesayangan, kenalan rapat, kenalan jauh, kenalan keluarga mahupun kenalan buat-buat kenal. sungguh berat ujian sebegini namun bagi yang menghadapinya, semoga Allah mengiringi ketabahan kalian. bersamalah kita mendoakan kesejahteraan roh-roh yang telah dikembalikan kepada penciptanya. takziah dan AL FATIHAH. mungkin gelaran kita pula menyusul selepas ini, siapa tahu?

cukup sekadar ini. kerana saya pasti penulisan yang bosan ditambah pula dengan penulisan berbentuk keagamaan (betulkah??) sebegini mengundang kebosanan di kalangan pembaca. betul tak? angguk sahajlah. tak mengapalah, sekadar memberi peringatan. bagi yang sedang mencuri makan tu, stop it!! Dia nampaklah. bagi yang sedang beribadat, keep it up!! Dia sangat-sangat menyukai.



akhir kalam, semoga amalan baik yang kita lakukan pada bulan ramadhan ini menjadi titik permulaan perubahan ke arah kebaikan untuk diri kita semua demi mencapai keredhaan Allah seterusnya mencapai kejayaan di dunia dan akhirat yang kekal abadi. Wallahu ‘alam.


mood : sad..ramadhan bakal berlalu, mesir bakal datang..raya?lupakan!!

menabung..

keluar hari ini lebih tepat pagi ini bersama si mi-g. banyak destinasi’s’. Mulanya merantau ke Tokyo semata-mata hendak mencuci gambar empunya diri yang skema, kemudian balik semula ke bandar Terengganu terchenta untuk ke Bank Islam dan Bank HSBC. seterusnya menyelesaikan urusan visa yang sangat menjengkelkan. yaawrks!!

tak cukup dengan itu, masih belum kepenatan (ditegaskan saya puasa ya tapi saya kuat). teringatkan diri yang akan membawa diri (merajuk)ke Mesir tak lama lagi. ingin lah jugak membeli ole-ole untuk diri sendiri. Kedai ARENA dan KASUT AWAK (translate awak ke dalam BI ya) menjadi pilihan. berulang-alik entah berapa kali. semata-mata untuk mendapat harga yang cute dan tidak merasa ditipu. tidak mahu kalau ada yang mengambil kesempatan ke atas kesucian diri ini. hajat ingin window shopping sahaja tapi nafsu yang meliar bijak memujuk dompet mengeluarkan wang secuma RM200.

kasut adidas yang biasa sahaja. sungguh susah membuat pilihan untuk memujuk kasut itu menerima empunya diri seadanya. bayangkanlah ini baru pilihan kasut, sudah susah. bagaimanalah agaknya membuat pilihan “ehem” nanti. hampir satu jam untuk sepasang kasut. Kesian pulak si adik cumell tadi melayan karenah pembeli budiman ini. tiba di kaunter, tiada masalah kerana duit terlebih. keluar dari kedai dengan senyuman lebar tapi berpada. namun terperasan sesuatu dari kejauhan.

“apa tu kertas pink (awww!)diselitkan pada wiper kerete tu??”

pelbagai andaian dibuat. adakah surat cinta? surat peminat? kad raya? kertas iklan kurma YUSOF TAYYOUB? cabutan bertuah? surat layang? ataupun mungkin kertas yang tak sengaja singgah berehat menumpang kasih. sungguh teruja untuk mengetahui..

dengan perasaan yang cemas... ya Allah ‘duit raya’ free buat MBKT!!


sejuta penghargaan saya tujukan khasnya buat pegawai penguatkuasa yang menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi. sejujurnya saya mengakui saya bersalah di atas apa yang telah berlaku. sebegitu mudah duit melayang. ohh sungguh sadis sekali.

keterlupaan untuk memasukkan duit kedalam 'tabung' menjadi sebab utama. padahal masa parking di bank pada awal tadi, saya bersedekah dengan jayanya tetapi tidak di tempat parking ini, saya lupa pula untuk beramal jariah. diingatkan saya tidak kedekut ya cuma terlupa. tidak kedekut. tidak dan tidak dan tidak sama sekali!

nilaian 10 sen, 20 sen atau 50 sen terpaksa dibayar dengan RM 40. owh pelaburan yang merugikan lagi penuh dengan unsur riba (haa??? saja) moralnya, selalulah menderma pada tabung-tabung parking dan bayar zakat untuk ramadhan kali ni ya.

owh ini adalah nahas yang kedua menimpa saya sejak kepulangan dari bumi sana. kali pertama ayah yang bayarkan. kali kedua rasanya ayah lagi kot. :P

masih menunggu bila lah nak dapat saman dari polis mahupun jpj. asyik-asyik dari pembandaran je. :P

************************************************************************************

cetusan idea ku:

apa yang seronok dengan adanya kertas pink ini, selagi kertas ini berada di tangan kita (belum bayar), dapatlah parking bebas tanpa bersedekah untuk tempoh kurang dari 2 minggu. caranya mudah sahaja. parking kereta kemudian selitkan sahaja kertas pink tadi pada wiper. penguatkuasa yang datang mungkin akan merasakan bahawa kereta ini telah disaman walaupun pada hakikatnya kertas saman berkenaan adalah yang lama punya. erm bijak tak?? (tapi kalau kantoi, sendiri tanggung ya)

lupa. sila jelaskan sebelum 14 hari ya (pesanan kepada diri sendiri yang terkilan)
kalau tak, masuk mahkamah. eerrrrr

to my abah : maaflah bulan ni ade kenaikan pembelanjaan sedikit. tolong jelaskan ya. tanak masuk lokap mahupun mahkamah.

yang benar :
anak mithali :d


mood : suka dalam duka, tangis dalam sebak

menipu ke tak sengaja..

bukan nak buat sengal.. suka tengok BAZAR RAMADHAN. meriah banget! best~!!!
sah-sah ada masa bulan ramadhan je.. diumpama syurga makanan..
syaitan tak ada, nafsu still bergelora jadi AWAS~!!!
diingatkan BAZAR bukan untuk BAZIR. Reti BEZE kan??
saja-saja lah mengomel. semalam aku tengok. ramai sangat berbondong-bondong beli..
semua nak. habis ke? oh nafsu. ingatlah orang yang tak mampu berbelanja yang makan sekadar ada
dan lagi satu..buat peniaga yang bijak mencari pintu rezeki dan tak sengaja menipu
sepatutnya rasa makanan tak banyak beze dengan bulan lain. tapi...uhu
nak bagi makan anak orang lain wei~ walau bukan anak sendiri
nak berniaga buat la makanan betul-betul. nak orang beli, jaga hati pelanggan
memang hampeh r bila beli tapi rasa euwww~! ****~!
tapi takkan sebab puasa, rasa makanan jadi lain. biasa berniaga ke tak?
kalau tak yakin, silalah rasa makanan anda sebelum menjual. bukannya tak bole?!
pegi mengaji bebetol. kerna aku pernah rasa ditipu di bulan mulia ini. aku tak kesa.
ini aku tapi orang lain? berbaloikah menipu walaupun niat nak tambah rezeki?

*****************************************************************************

Ingat!
Orang memberi, kita merasa..
Orang nak beli, make sure makanan ko ade rasa!!


mood : blank blink-blink~

pesanan buat kakashi (naruto)..

MATA KU MENGATAKAN KAMU KETAHUAN PACARAN LAGI DENGAN DIRINYA TEMAN BAIKKU..
( siapa mampu mentafsir madah romantis politikus ini.. sesuatu istimewa terkejut menanti badan bertuah empunya kerna aku sungguh sangat pasti ianya begitu extravaganza sulit lebih sulit dari kod sulit yang dirasakan sudah cukup disuliti padahal hakikatnya tidak langsung menyuliti kesukaran)

Aku dan Dia

Setulusnya jiwaku..
Kala ku bukakan mata..
Dirimu masih belumku punya..
Semahunya ku ingin selalu..
Ingin kusentuh pipi gebumu
Meluahkan apa yang terendam di hatiku..
Ingin ku belai rambut lurusmu
Mengatakan betapa cintaku padamu..
Ingin kuusap jemari lembutmu
Menyatakan rasa teramat rinduku..
Ingin kukucup bibir manismu
Manyalurkan sayangku padamu..
Ingin ku hangatkan telingamu
Membisikkan madah-madah pujanggaku..
Ingin ku tatap kesempurnaan wajahmu
Menghapuskan resah gundah gulanaku..
Ingin ku bergurau senda sepanjang waktu
Melunaskan permasalahan hidupku..
Ingin ku selalu berdamping denganmu
Yang mampu menenangkan kalbuku yang bergelora..
Ketahuilah..
Ku rindu bayangan matamu
Ku rindu lirikan senyumanmu
Ku rindu kejernihan air mukamu
Ku rindu kelibat bayanganmu
Ku rindu segalanya mengenai dirimu
Kerna hanya dirmu..
Yang mampu menawan mataku
Yang mampu mencairkan hatiku
Yang mampu menundukkan egoku
Yang mampu memukau jiwaku
Hanya dirimu..
Mungkin pernah ku melukai hatimu
Pernah ku sakiti perasaanmu
Tapi..ketahuilah bahawa kau tetap di hatiku
Aku terlalu ingin bersamamu..
Setiap detik..setiap waktu..
Namun apalah dayaku..
Antara kita..belum ada suatu ikatan yang sah
YANG MENGHALALKAN SEGALANYA..BERSABARLAH!!

..........

...............

....................

.........................

..............................

Pesanan Penyajak : perkataan yang di’CAPITAL LETTER’kan itulah yang ingin disampaikan setulus hati penulis tanpa prasangka yang syak anggapan meliar melulu terhadap diriku tanpa kesalahan tafsiran

mood : moody

adik baru..

assalamualaikum..pose x?

Hmm..semalam..best nya.. Dapat join bekas-bekas students SBPI Batu Rakit.. Derang buat program motivasi (a moment to share) untuk pelajar form 3 yang bakal sit pmr lagi 3 minggu.. Jadi aku pon seperti biasa la terhegeh-hegeh nak join..sebab aku suke program2 cenggini.. Maksud aku aku suka join kalau aku jadi faci.. Kalau ak jadi peserta, sorry r..tak hengen aku!!

Jadi program tu ade 4 slot.. 3 slot diadakan dalam group..

First of all, let me introduce you the best group i ever handled..
Saya – Faci yang baik SAYA/ABANG (euww..menyampah)
Mohd Khairul Nizam Mat Nawi -nak jd arkitek- NIZAM
Mohd Fairuz Mohd Zaid -nak jd jurutera- FAIRUZ
Ahmad Faiz Anwar -nak jd doctor- FAIZ
Nur Sa’adah Abdul Rahman -nak jd pensyarah- SA’ADAH
Nur Nadhirah Atiqah Johari –nak jd pensyarah-NADHIRAH
Nur Izzatul Amni Adnan -nak jd doctor- AMNI (tesilap panggil amin masa mula2..sebab suara pelan sangat)




Slot 1..Introduction kepada Mesir dan Jordan
Mesir by Kak Sal..(senior)
Jordan by Wani..

Slot 2..Ice Breaking..

Memang bersyukur sangat2 sebab my group ni sporting.. masing-masing dapat keluarkan suara emas derang.. Thanx adik-adik.. Dapat tahu serba sikir biodata derang dan derang pon dapat tahu pasal aku.. Yang laki, ketiga-tiga wakil bola sekolah (sorang wakil daerah).. Yang pompuan aku tanya wakil main congkak ek..derang gelak2 angguk..betol la kot..kan kan kan.. Overall, aku rasa derang ni hebat, bijak, aktif, rajin, berdikari, berkeyakinan.. memang vice versa gila r dengan aku.. respek r

Slot 3..Time management..

Time ni..derang diarahkan untuk plan pe yang derang akan buat utk 3 upcoming weeks dan setiap faci perlu komen pe yang sepatutnya derang buat sebetulnya..menarik lah jugak.. Pengurusan masa yang hebat..Derang bijak merancang.. Jauh beze dengan aku dulu..Disebabkan itu aku tak komen pape pon.. Juz add and bagi nasihat mana-mana yang patut je..coz aku ni bukan lah terbaik untuk dijadikan contoh..sejujurnya, aku jauh lebih teruk dari derang kalau dibandingkan dengan aku masa form 3.. papepon korang memang ‘abang’ kagumi


nizam punye perancangan


yang sa'adah pulak..


amni pon nak share jugak..

Pesanan ‘abang’
Tingkatkan amalan kerohanian..(doa, solat hajat, al quran, dzikir, solat malam, etc)
Sihatkan jasmani..(jaga pemakanan, tidur, bersukan, etc)
Gandakan usaha.. (ulangkaji, kesan dan betulkan kelemahan, etc)
Groupingkan study..(study group)
Tanyakan guru.. (face to face lebih berkesan)
Tolong sesame kawan.. (berjaya sama-sama)
Selamatkan diri..(jaga keselamtan diri..pliz sangat2)
Mintak keampunan.. (parent, adik beradik, guru2, kawan2, mak/pak cik sekolah, etc)

Papepon abang yakin korang boleh handle masa dengan baik..tengok perancangan pon semua okey je..respek!! papepon minggu raya nanti(insyaAllah), janganlah muram-muram..raya je lah..tapi jangan lupekan buku pulak..

Slot 4..stress management

Time ni..untuk enjoy-enjoy pulak.. suruh derang belakon.. waa, syoknya.. aku jadi director tuu.. Mula-mula derang macam berat.. tapi lama-lama Alhamdulillah..masing-masing bagi komitmen yang baik.. kelakar gile tengok derang berlakon secara spontan.. takde lirik, tapi ok je..lawak2..aku duk gelak je sampai kekadang nak tecabut usus..

Tapi bukan niat nak kenekan adik-adik ek, juz nak bagi enjoy je supaya derang tak tensen sangat pasal exam walaupun ianya sangat2 penting sebenarnya..

Fairuz..(wakil sekolah bahagian sketsa)
Kene belakon watak suami pujuk isteri (Nizam)..hahaha..tapi aku tengok bukan macam pujuk..hahaha..jiwang la jugak

Nizam..
Kene jadi pemberita..tapi tak bape jadi..last2 aku suruh jadi cikgu yang ajar kanak-kanak2 tadika..haha..kelakar2..kanak2 degil giler..cikgu suruh bace doa masuk kelas pon budak-budak tak ingat..last2 bila cikgu baca, baca doa makan pulak..pe kes??..ahhaha

Faiz..
Penyanyi..lagu negeri..senang la jugak..tapi mula-mula dia tak ingat lirik..hahaha..nasib baik backup singer ade (Nizam and Fairuz)..boleh la ingat balik.. Tapi sejujurnya, aku pon tak ingat dah lagu negeri..lame sangat tak nyanyi..

Amni..(bukan amin taw)
Adegan jiwang..sebagai pakwe yang bagi bunga kat makwe(Sa’adah)..disebabkan batang ranting dianggap sebagai bunga, jadi kelakar laa.. pulak tu, Sa’adah siap tanya lagi, pesal tinggal batang je, bunga takde..berpeluh Amni cari alas an..hahahaha..klakar laa

Saa’dah..
Berlakon jadi peniaga yang tarik pelanggan kat pasar..gune loghat negeri..jadi klakar.. Tapi tak sesuai sebab muke comel jadi peniaga..dak2 lagi kata camtu..haishh pe lah derang ni..papepon menjadi la Sa’adah buat..ade bakat ni..hahaha..aku gelak je

Nadhirah..
Cakap dalam bahasa lain..mula-mula cakap Cina, sedap mula2 pastu blurr.. Lepas tu dia cakap France, sekat-sekat.. Last2 cakap dialek Kelantan, boleh tahan..tapi macam pelik la jugak..hehe

Lakonan tambahan..
Fairuz pujuk isteri (kali ini Faiz)..yang kelakarnya..time ni isteri (Faiz) siap mintak cerai..hahaha..kesnya sebab suami(Fairuz) cakap masakan tak best..advance nya lah..korang ni betolla..kelakar pulak jadinya

Plus..Sa’adah berlakon jadi ibu yang memarahi anak (Amni dan Nadhirah)..ade bakat la Sa’adah..menjadi la..mesti selalu kene leter di ibu kan..haha..takde..kiddin~ je

Lagi..aku suruh derang cakap bahasa pilihan derang memandangkan SBPI kan belajar bahasa antarabangsa..aku menganga buat-buat paham..dan sudah pasti aku jeles..huhu
Fairuz dan Nadhirah (bahasa Cina)..Sa’adah, Amni dan Nizam (bahasa France)..Faiz (bahasa Jepun)

Sa’adah dan Amni sudi memperdengarkan bahasa France kat aku..thanx sis~..nanti2 kalau senang aja la abang ek..boleh chellenge duan shukor..hihi

Secara keseluruhan..korang memang best..harapan semoga permainan kali ini dapat melegakan stress korang..dan nak mintak sangat-sangat korang dapat buat yang terbaik nanti..insyaAllah

Kita dan janji kan..ingat tu..ingat pe abang bagitau walaupun abang bukan nya orang terbaik tapi juz bagi sekadar termampu je..adik2 dah dapat kontek abang, kalau ade pape, silekan je lah..abang cube r menreply atau membalas pe yang adik2 hantar whether kut hp, email, fs, blog or surat layang ..dan janji kita, ‘korang akan inform result kat abang’..walaupun masa tu abang mungkin tak ada dah kat mesia..papepon all da best untuk korang.. seronok dapat berkenalan.. secara tak rasmi, abang anggap macam adik sendri..adik angkat? Berat tu..harap adik2 dapat buat terbaik dan lagi baik dari abang ni..tak kisah..huhu..pertemuan yang sekejap meninggalkan kesan yang mendalam..takleh taip dah..sob ni..disini noktah ku..

pesal muke aku jadi camtu..seriusnya..itu adalah fake semata-mata

rujuk site sekola derang..SBPI Batu Rakit

spill out!

mid year dtg dgn lenggang lenggoknye..
mid year dtg dgn lenggang lenggoknye...

Lutfi, Terengganu 27 July 1989 Ain Shams University, Cairo,